Sari la conținut

VIDEO. Drum de coșmar spre destinații de vis

La 26 de kilometri de oraşul Gheorgheni, la poalele Masivului Hăşmaşul Mare, acum aproape două secole, lua naştere cel mai mare lac de baraj natural din România - Lacul Roşu. Ar putea fi una dintre bijuteriile turismului din judeţul Harghita dacă drumurile proaste care duc până aici nu i-ar determina pe şoferi să se gândească de două ori înainte să se abată prin partea locului.

„Noi am fost şi în alte ţări, nu am văzut ce am văzut în ţara noastră, pe când la noi drumurile lasă de dorit! Numai gropi, gropi, gropi!”, se plânge o femeie.

Turiştii sunt foarte nemulţumiţi, întreabă ce e pe aici pe la noi, de ce s-a oprit timpul?”, spune Bajkó László, proprietarul unei pensiuni.

Drumul Naţional 12 C trece prin inima munţilor Hăşmaş şi leagă zona Lacului Roşu de un alt monument natural din Harghita - Cheile Bicazului.

Transcarpaticul DN12 C este de departe una dintre cele mai spectaculoase căi de acces din Moldova înspre Transilvania. Frumuseţea naturală a locului este ştirbită însă de un drum prost şi nesigur.

Aici şoseaua este îngustă, din cauza strâmtorii cheilor şi a râului Bicaz care şerpuieşte de-a lungul lor. Porţiuni întregi din ea sunt surpate pe partea cu versantul, iar în zonele periculoase parapetele pur şi simplu lipsesc.

Autorităţile din Harghita au accesat în nenumărate rânduri bani europeni pentru proiecte de promovare turistică şi de mediu dar, din păcate, în privinţa drumului naţional nu pot face nimic din banii judeţului.

„Au fost mai multe discuţii pe plan guvernamental, începând cu primul-ministru Ungureanu, până la guvernele actuale, la toate guvernele s-a solicitat investiţia respectivă”, a declarat Barti Tihamér, vicepreşedintele Consiliului Județean Harghita.

Nici în ziua de astăzi Consiliul Judeţean nu a primit un răspuns oficial. Solicitat zilele acestea de reporterii Digi24, CNADNR nu şi-a exprimat încă punctul de vedere.