VIDEO. Imagini noi, tulburătoare, din noaptea tragediei de la Colectiv

Data actualizării: Data publicării:
imagini noi colectiv

Imagini tulburătoare, care nu au mai fost difuzate până acum, de la tragedia din Colectiv arată cum flăcările s-au extins cu o viteză uluitoare. Sunt momente înregistrate de camerele de luat vederi din club. 

După câteva zeci de secunde de când artificiile au aprins stâlpul de lângă scenă, peste oameni au început să cadă picături incandescente, din tavan. 153 de secunde. Atât a durat vâlvătaia care a curmat viaţa a 65 de tineri şi a lăsat sechele pentru tot restul vieţii pe trupurile altor peste 160. 

coelctiv imagini noi 2
Momentul în care se aprinde stâlpul de la artificii. Imaginile din club au fost surprinse de patru camere de supraveghere Foto: captură TV

Din imaginile de pe camerele de supraveghere putem rezuma tragedia din Colectiv așa: două minute și jumătate în care flăcările s-au extins atât de repede, încât probabil și dacă erau mai multe ieșiri în clubul Colectiv, foarte puțini ar fi putut să se salveze. Ne amintim și de mărturia unui supraviețuitor care a spus: „Focul s-a extins atât de repede, încât aveam impresia că materialul e îmbibat în benzină”.

Sunt imagini de pe patru camere de supraveghere, care au surprins tragedia din diverse unghiuri.

La început, oamenii nu s-au speriat și au privit calmi la stâlpul care se aprinsese

Prima cameră are imagini din momentul în care concertul era în plină desfășurare: totul era absolut firesc, oamenii se bucurau de trupa „Goodbye to Gravity”. Vedem stâlpul care a luat foc și ultima serie de artificii care a fost aprinsă. Din momentul în care artificiile s-au oprit, a mai durat fix șapte secunde până la momentul în care solistul Andrei Găluț - singurul supraviețuitor din trupă - spune: „Asta nu e prevăzut în program” și cere un extinctor, pentru că deja văzuse flacăra pe stâlpul din fața scenei. Stâlpul era îmbrăcat în burete. Din acel moment, vedem că oamenii încep să se îndrepte către ieșire, deși la început nu toți s-au speriat, mulți se uitau pur și simplu curioși la stâlpul care se aprinsese. Cineva a încercat chiar să arunce cu bere pentru a opri flăcările.

Din tavan încep să cadă picături incandescente

La scurt timp, deja lumea se agită și vedem că încep să cadă de sus picături incandescente. Trecuseră nici 30 de secunde. Deja flăcările - care au avut o viteză de 3,5 metri pe secundă - urcaseră pe tavan, cădeau în continuare picături incandescente, iar stîlpul era deja cuprins de flăcări.

O a doua cameră de supraveghere - amplasată în acel container prin care se făcea intrarea în clubul Colectiv - arată că oamenii deja încep să iasă, dar sunt destul de calmi, nu sunt foarte, foarte mulți. La un moment dat, se vede și unul dintre angajații clubului, unul dintre barmani, care iese în fugă și încearcă să ajungă undeva în spate, în zona garderobei. De acolo a luat un extinctor, a vrut să se întoarcă cu acest extinctor, dar oamenii ieșeau tot mai mulți și angajatul n-a mai reușit să intre în incinta clubului Colectiv.

Începe îmbulzeala la ieșire

Deja se vede că este îmbulzeală, oamenii nu erau căzuți în container, însă sunt foarte, foarte mulți, se înghesuie, era deschisă până la un moment dat o singură ușă.

Cea de-a doua ușă nu era blocată, reușește să o deschidă un tânăr, însă valul de aer care intră în club face ca pe această ușă - care de fapt era o copertină, o draperie - să iasă pur și simplu o limbă de foc imensă. De altfel, experții o caracterizează într-unul din rapoartele făcute ca fiind ceva similar unei deflagrații. Imaginile continuă, dar sunt foarte dure, de un mare impact emoțional.

Anagajații au încercat să ajute

Ne întoarcem la o altă cameră de supraveghere, tot din club. Este o cameră de supraveghere amplasată undeva în spate. De ce ne-am concentrat pe acest moment? Pentru că se vede că unul dintre angajații barului iese disperat, în fugă, cu un extinctor în mână. Vrea să meargă către scenă, oamenii încercau să iasă tot mai mulți și tot mai repede, își dă seama acel barman că nu are ce să facă cu acel extinctor și se întoarce după un altul mai mare.

În instanță, procurorii i-au întrebat pe martori dacă au văzut angajați ai clubului care să se fi implicat, să încerce să facă ceva. Imaginile de pe camerele de supraveghere îi arată pe angajații clubului încercând să intervină: fie încercau să-i scoată pe oameni afară, fie încercau să meargă în zonele în care știau că există extinctoare, pentru a le lua de acolo și pentru a interveni.

Pe o altă cameră de supraveghere, tot din interiorul clubului, vedem oameni care coborau de undeva de sus, din zona în care se făceau reglajele de sunet. Unul dintre angajații clubului vine cu un extinctor mic, pe care nu l-a putut folosi, și-a dat seama că nu are ce să facă cu el și dintr-o cameră tehnică încearcă să ia un extinctor mai mare, însă deja fumul este foarte dens, iar imaginile se și opresc, pentru că aceste camere de supraveghere nu au mai reușit să surprindă ce s-a întâmplat în continuare.

Totul a durat 153 de secunde, adică puțin mai mult decât două minute și jumătate, timp în care proabil trei-patru sute de oameni au încercat să iasă din clubul C0lectiv pe unica ieșire a acestui club.

Citiți și: Adina Apostol, supraviețuitoare de la Colectiv: „Nu s-a schimbat nimic în cluburi, în spitale e și mai rău

Cine au fost victimele din Colectiv

30 octombrie 2015. O zi rece de toamnă, care a aruncat o undă de șoc peste România. O seară de vineri în care nu se întâmplase nimic deosebit, în care oamenii se pregăteau de weekend și petreceri. La distracție, voie bună și muzică rock se gândeau și sutele de oameni care au ales să meargă la concertul trupei Goodbye to Gravity din clubul Colectiv. Nimeni nu a bănuit că petrecerea se va sfârși în tragedie. 22:31 a fost ora fatidică și a durat 153 de secunde.

64 dintre ei nu au supraviețuit flăcărilor și cocteilului de substanțe nocive. Unul și-a pus capăt zilelor. Mulți alții au rămas cu semne pe viață. România nu a mai fost niciodată la fel.

Până acum, în ancheta deschisă de Parchetul General, în urma plângerilor depuse de rudele victimelor de la Colectiv, niciun oficial nu a fost audiat.

- Ce aștepți de la finalul acestui proces? l-am întrebat pe Adrian Albu, supraviețuitor.

- Ca vinovaţii să plătească. Dar mai este o anchetă în curs, cea în care sunt anchetaţi şeful DSU şi fostul ministru al sănătăţii pentru proasta intervenţie la locul incendiului, pentru că nu ni s-a acordat o şansă de supravieţuri, fiind trataţi în spitalele de aici, a spus Adrian Albu.

- Înţeleg din ce îmi spui că în momentul în care se va termina procesul la tribunal, nu acolo se încheie povestea Colectiv.

- Nu. Pentru că sora mea nu a murit în club, sora mea a murit în spital. A murit după trei săptămâni, a murit de la infecţii.

Iată câteva dintre poveștile celor răpuși în secundele înfiorătoare ale catastrofei:

Ana Elsa își serba ziua de naștere în acea seară în Colectiv. Urma să se căsătorească în câteva luni. Ana își dorea foarte mult un copil.

Mădălina Strugaru urma să-și anunțe părinții de Crăciun că vrea să se căsătorească. Ea era iubita solistului trupei Goodbye to Gravity.

Alexandru Pascu era basistul trupei Goodbye to Gravity. Trupul lui a cedat în momentul în care avionul care-l trasnporta a ajuns pe aeroportul din Paris.

Vlăduț Roberto Andy a murit 11 zile mai târziu, de ziua lui, într-un spital din Anglia. Împlinea 19 ani.

Ioana Raluca Pănculescu a rămas fără părinți cu mulți ani în urmă. Ioana a murit singură, într-un spital din Germania. Era psiholog și avea 36 de ani.

Elena Nițu era conștientă la sosirea ambulanțelor și striga după ajutor. Minute mai târziu a intrat în comă și nu și-a mai revenit. Era în ultimul an de liceu.

Teodora Maftei era fotograf și jurnalist. În ultimii ani, trecuse peste mai multe operații pe creier. Era o supraviețuitoare. La zece zile după Colectiv s-a stins într-un spital din Israel.

Daniel Ciobanu avea doi copii mici. Se dusese în Colectiv să filmeze concertul. Starea lui nu a permis transferul în străinătate.

Florian Cristian Popescu era bodyguardul clubului Colectiv. A intrat de mai multe ori în flăcări încercând să salveze cât mai multe vieți. Și a reușit. Până când și el a fost răpus.

Andreea Chiriac rămăsese fără mamă la doar 14 ani. Muncea din facultate ca să-și ajute tatăl și sora mai mică.

Monica Tănăsoiu, desfigurată de flăcări, cu greu a fost recunoscută de propria mamă. S-a dus la concert împreună cu iubitul. Acolo și-au găsit amândoi sfârșitul.

Andrei Ștedan Hamed avea doar 15 ani. A fost cea mai tânără victimă a dezastrului de la Colectiv. A murit în brațele mamei sale.

Cătălina Ioniță nu a putut suporta gândul că iubitul ei nu a reușit să iasă din club. S-a întors în iadul din Colectiv și a încercat să-l salveze.

Mihai Alexandru a fost chitarist în Goodbye to Gravity. Își dorea foarte mult o familie și un copil. A murit împreună cu iubita lui.

Vlad Telea a lăsat în urmă o fetiță de doi ani care nu-și va cunoaște niciodată tatăl. Vlad cânta la chitară în trupa Goodbye to Gravity.

Claudiu Petre a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler. L-a meritat pe deplin pentru viețile pe care le-a salvat.

Adrian Rugină a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de către Președintele României. A murit salvându-i din flăcări pe alții.

Citește și:  FOTO. 3 ani de la Colectiv. Cine erau cei 64 de tineri care și-au pierdut viața în urma incendiului

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri