VIDEO. În Prahova a plouat în câteva ore cât în toată luna iulie. Imagini din comuna Măneşti. Primar: Până nu trece viitura nu avem ce face

Data publicării:
inundatii manesti digi

Actualizare 13:00: Meteorologii au emis o atenționare cod portocaliu pentru județele Botoșani, Vrancea și Bacău până la ora 14:00.

Județul Neamț va fi afectat de codul portocaliu până la ora 15:00.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că la această oră se acționează în continuare în patru județe: Buzău, Neamț, Bihor și Dâmbovița.

În total, în ultimele 24 de ore au fost afectate din 15 județe. 130 de localități și 62 de locuințe, 11 anexe gospodărești și 302 gospodării au fost inundate.

Pompierii spun că cea mai gravă situație se înregistrează în județul Dâmbovița.


Unul dintre judeţele unde a plouat cu găleata este Prahova, unde un om a murit luat de viitură. În localitatea Măneşti, peste 20 de case sunt inundate. Viitura a intrat azi-noapte în gospodării, iar apele începe să se retragă.

Constantin Niţoi, primarul comunei Măneşti, a declarat la Digi24 că anexele din cinci gospodării sunt inundat, nu locuințele.

Avem un contact permanent cu ISU Prahova, nu este un râu sau un pârâu, ci este o vale care a colectat toate aceste ploi abundente. Până nu trece această viitură nu avem ce să facem, când se va mai liniști atunci vom solicita de la ISU să ne dea niște pompe să tragem apa”, a spus Constantin Nițoi.

Primarul a menționat că a solicitat autorităților numai apă și că, deocamdată, așteaptă ca viitura să se mai oprească pentru a interveni.

Cod galben de inundaţii pentru râuri din 30 de judeţe

Zeci de râuri din 30 de judeţe se află, în intervalul vineri, ora 13.00 - sâmbătă la ora 16.00, sub cod galben de inundaţii, potrivit unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Atenţionarea vizează râurile din bazinele hidrografice: Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb - cursuri superioare şi mijlocii (judeţele Cluj, Bihor, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega superioară, Timiş superior şi mijllociu, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), afluenţii Mureşului inferior din judeţele Hunedoara şi Arad, Drincea, Desnăţui, Jiu superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului din judeţele Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Olt, Vedea-bazin superior amonte de staţia hidrometrică Văleni şi afluenţii săi (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), afluenţii Argeşului din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu, afluentii Ialomiţei din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa, Buzău şi afluenţii săi din judeţele Covasna şi Buzău, Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi).

Potrivit hidrologilor, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, se pot produce şi pe unele râuri mici din alte bazine hidrografice, situate în zonele de deal şi munte din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri, se mai precizează în atenţionare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri