VIDEO. O nouă atracție turistică în Cluj: opere de artă luminoase

Data publicării:
coloana infinitului cluj

Opere de artă inedite au luminat aseară Cluj Napoca. Un copac al generaţiilor activat cu ajutorul bicicletelor, o coloană a infinitului, un soare roșu sau sintagma "Mi-e dor de tine" sunt doar câteva dintre atracţiile prin care un grup de tineri clujeni încearcă să schimbe clasicul iluminat festiv, cu ghirlande și beculeţe pe stâlpi. Cele 14 instalații de lumini sunt realizate de artiști din România, Rusia sau Olanda și au ajuns rapid cele mai căutate şi fotografiate obiective din oraş.

Cele 14 instalații au fost amplasate în zona istorică a orașului, în vitrinele magazinelor și în Parcul Central din Cluj-Napoca. Locul în care au fost aşezate nu a fost ales la întâmplare. Fiecare dintre ele spune o poveste, pe care turiştii şi localnicii le pot descoperi cu ajutorul unui tur ghidat.

-Cel din fața noastră este Copacul Luminii și este opera lui Leonid Tishkov, un artist din Rusia care a făcut special acest proiect pentru festival. Reprezintă legăturile dintre generații. Fiecare ramură este activată de o bicicletă, iar lumina pulsează în funcție de intensitatea cu care turiștii pedalează.

-E foarte interesant că așa ceva a fost făcut aici în Cluj deoarece avem ceva similar numit Glow în Einhoven, Olanda.

Una dintre instalaţiile luminoase se bucură de cel mai mare succes şi a devenit rapid principalul punct de atracţie.

-Se numește "Mi-e dor de tine". E o instalație destul de dificilă, în special pentru noi, deoarece cuvântul "dor" e unul dintre acelea care nu are echivalent în engleză, dar s-ar traduce "I miss you".

-Ne-ar plăcea să rămână semnul de pe Podul Elisabeta. Cred că ar fi un simbol al Clujului.

Andy Daiszler, inițiatorul proiectului: Avem o instalație realizată de artistul olandez Alaminawi care transpune centenarul în 3 vieți înlănțuite, 3 generații bunici, părinți și copii generații înlănțuite centenarului care ne-au predat nouă România astăzi.

Proiectul a început în 2015, când mai mulți tineri clujeni au decis să schimbe modul în care orașul era luminat de sărbători. Artiști din trei țări s-au alăturat proiectului. Circuitul poate fi vizitat timp de 45 de zile, până pe 31 Decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri