VIDEO. O pereche de adidași albi, doar atât își dorește o fată care vrea să devină polițist criminalist. „Ce ți-ai mai dori?” „Nimic”

Data actualizării: Data publicării:
Georginana vorbește cu reporterii
O pereche de adidași noi, dacă se poate albi. Asta își dorește pentru prima zi de școală o copilă premiantă dintr-un sat românesc.

O pereche de adidași noi, dacă se poate albi. Asta își dorește pentru prima zi de școală o copilă premiantă dintr-un sat românesc. Părinții nu știu dacă vor reuși să-i cumpere fetei încălțăminte nouă. Și nu este singura familie nevoiașă apăsată de griji înaintea debutului de an școlar. În cel mai scump an al ultimelor decenii costă peste măsură și pregătirea copiilor pentru școală.

Pe o prispă a unei căsuțe rurale, o mămică înșiră... diplome. Pe cea mai nouă scrie: Premiul III, cu media 9,40. A primit-o fiica Georgiana, la finalul clasei a cincea. Acum, merge într-a șasea. Momentan, părinții i-au cumpărat doar ghizdan nou. Pentru rechizite, încălțăminte, haine... încă nu-s bani.

Mama: Chiar n-am mai luat.
Reporter: Ce i-ar mai trebui, doamnă?
Mama: Încălțăminte, vă dați seama. Trening... Trening chiar nu are. Are unul de anul trecut, dar mai mare. Că l-am luat de la o mașină care trece pe drum. Și... bine, că i-a plăcut, dar i-am zis că-i mare.
Reporter: Cam cât v-ar costa să-i satisfaceți dorințele?
Mama: În mare mă duce la patru, cinci milioane.
Reporter: Și-i aveți?
Mama: De unde...? Aștept la soț. Că doar el lucrează...

400-500 de lei... e o bornă greu de atins în familie când doar tatăl muncește, iar bunica nu trece de 600 de lei pensie. Așa că-n odaia care-i e și birou și dormitor și cameră de zi și de relaxare, Georgiana ne șoptește parte din visul ei de copil bun... pentru prima zi de școală.

Georgiana: Mi-aș dori niște adidași!
Reporter: Adidași... Ce fel de adidași?
Georgiana: Nu știu... Albi!
Reporter: Văd că mai ai ceva alb aici.
Georgiana: Da... Dar nu mă primesc cu ei la școală.
Reporter: Nu te primesc cu ei la școală... Și dacă nu reușești să-ți cumperi, până începe școala, adidașii aceia albi, pe care ți-i dorești, cu ce-o să mergi încălțată?
Georgiana: Încerc s-o conving pe doamna dirigintă să mă ajute. Să mă lase cu...
Reporter: Încerci să-ți convingi dirigintele, diriginta să te lase să mergi încălțată în ăștia de aici, nu?
Georgiana: Da!
Reporter: Dar de ce nu te lasă cu aceștia?
Georgiana: Că... spun că sunt foarte înalți.
Reporter: Adică au talpa înaltă...
Georgiana: Da!
Reporter: Ce ți-ai mai dori în afară de adidași?
Georgiana: Nimic!

Așa-i copilăria când nu sunt bani... Visezi, speri și înveți cât poți de mult, ca măcar după adolescență încolo să-ți ții sărăcia departe de viață. Cu pantofi noi sau nu, în toamna asta... acesta-i și țelul Georgianei. Când va fi mare vrea să fie... polițist criminalist!

Reporter: Pentru asta ai nevoie să tragi și mai tare, și mai tare...
Georgiana: Știu, dar nu renunț la visul meu!

S-au scumpit toate anul acesta, așa că sunt rechizite care costă mai mult decât dublu față de anii trecuți.

Femeie: Pe puțin 400-500 de lei! Păi dacă e 100 de lei numai un ghiozdan?
Femeie: Foarte multe cărți am cumpărat, caiete... Și ne-au costat cam o sută de euro de căciulă. Mihaela și ea este Ioana. Sunt gemene. Cărțile și caietele pentru ele, pregătitoare, se plătesc! Le plătim noi din buzunarul nostru. Dar... costă cam cu 150 de lei de căciulă mai mult ca anul trecut, da.

Reporter: C. Firoiu / Operator: F. Dizanov

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri