VIDEO. O sută de hectare de pădure din Mehedinți, furate lemn cu lemn

Data publicării:
copacitaiati

Ilie Cotîrță a moștenit un hectar de pădure şi ar fi vrut să îl lase, la rândul lui, copiilor. Acum se uită îngrozit: hoţii au tăiat toţi copacii.

Toată pădurea de pe dealul din apropierea comunei Dumbrava este în proprietate privată. A început să dispară de acum 15 ani.

Proprietarii de pădure spun că, în ultimele două luni, de pe o suprafață de peste două hectare au dispărut toți copacii mai groși de 20 de centimetri.

În ultimii trei ani, poliția a făcut patru dosare penale, a dat opt amenzi și au confiscat 12 metri cubi de lemn.

De paza şi exploatarea pădurilor trebuie să se ocupe ocoalele silvice, la cererea proprietarilor.

„Au obligația de a a întocmi un contract cu ocolul silvic, pentru a le acorda paza materialului lemnos pe care îl dețin”, spune Roxana Theodorescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinți.

De ce nu au făcut-o? „Probabil că nu și-au delimitat proprietățile între ei și pentru a-și asigura mai ușor lemne de foc”, susține Sorin Nicolicioiu, directorul Direcției Silvice Mehedinți.

O altă explicaţie ar fi aceea că oamenii nu vor să plătească taxa pentru pază. În Mehedinți, tariful mediu este de 100 de lei pe an pentru un hectar de pădure. Deşi legea prevede şi sancţiuni pentru cei care nu încheie contracte cu ocoalele silvice, nimeni nu le aplică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri