VIDEO. O zi la fabrica de jucării

Data actualizării: Data publicării:
jucarii

Mai grozavă decât o zi în fabrica de ciocolată e una în fabrica de jucării. E o cale destul de lungă de la o bucată de scândură la un avion cu care un copil e convins că e de ajuns să închidă ochii ca să zboare.

Să o luăm cu începutul: cea mai bună scândură pentru jucăria pe care vrei să o faci. Din stiva mare din curtea fabricii de jucării, trebuie aleasă exact acea bucată care se poate transforma în ce vrea fabricantul.

Aici, jucăriile se fac numai din lemn de tei și fag. Nişte scânduri care se transformă în mașini, TIR-uri, avioane, trenuri sau te miri ce altă minunăţie.

Dar iar ne grăbim! Aşadar, după ce a fost aleasă bucata perfectă de lemn, începe pregătirea ei. E tăiată, şmirgheluită, tăiată iar... O grămadă de treabă importantă şi serioasă!

Încântaţi şi fascinaţi, aceşti pici de grădiniţă au văzut cu ochii lor cum lemnul devine jucărie. Cum trece printr-o grămadă de mâini şi de utilaje şi cum se transformă cu fiecare pas. Fiecare etapă e migăloasă, fiecare componentă este prelucrată manual.

Ancuța Tudor, educatoare: Jucăriile au pentru ei altă dimensiune. Sunt învățați cu jucării cu telecomandă, cu păpuși care sunt din alte materiale, nu din lemn. Erau foarte curioși în primul rând, nu se așteptau să fie toate din lemn, le place să picteze și cred că o să le rămână o amintire frumoasă experiența de astăzi.

Cristian Popa, reporter Digi24: Este absolut fascinant cum reușesc acești muncitori o simplă bucată de scândură într-o adevărată bijuterie. O astfel de jucărie din lemn este evaluată la 15-20 de lei. Sunt și lucrări mult mai complexe cum ar fi acest TIR. Are peste o sută de repere și pentru asamblarea lui este nevoie de peste 50 de ore de muncă. Sunt în schimb produse pentru care muncitorii trebuie să lucreze două săptămâni pentru a le asambla.

Cristian Marius Chirea, director firmă: Acesta este cel mai sofisticat produs pe care îl producem noi. Are în componență aproximativ 200 de piese, sunt diverse repere, foarte sofisticate, foarte greu de făcut, foarte subțiri în anumite zone, astfel încât se pot strica destul de multe când se prelucrează.

Astfel de jucării nu sunt tocmai ieftine. Dimpotrivă: un TIR, de exemplu, costă 600 de lei.

Cristian Marius Chirea: Jucăriile din puctul nostru de vedere trebuie să le stimuleze creativitatea, inventivitatea, să le dezvolte motricitatea și alte astfel de calități.

Din lemn sau cu cele mai spectaculoase lumini, butoane, motoare şi comenzi, jucăriile sunt parte din copilărie. Dintotdeauna şi de acum încolo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri