VIDEO. Water Park-ul de decor

Data publicării:
waterpark

Locuitorii din Craiova ar fi trebuit să se distreze în această vară în Water Park-ul din oraş. Cu câteva zile înainte de inaugurare, în urma unei anchete de corupţie, edilii au decis ca WaterPark ul să rămână închis. Procuorii DNA au descoperit că firmele care s-au ocupat de constucţia complexului au schimbat proiectul pentru a rămâne cu cât mai mulţi bani. Nimeni nu ştie acum dacă şi cât de sigur este parcul acvatic.

Primăria Craiova şi Ministrul Dezvoltării au decis în 2011 construirea unui Water Park în Craiova. Valoarea proiectului 86 de milioane de lei, din care 30 de milioane de lei fonduri europene. Doi ani mai târziu un consorţiu de trei firme câştigă licitaţia pentru construcţia parcului tematic. Lucrările încep în primăvara anului 2013 şi ar fi trebuit finalizate în 2 ani. Firma POLYSTART din Craiova se ocupă de construcţia propriu-zisă, iar celelalte două companii de utilităţi. Contractul are şi o condiţie - firma să nu subcontracteze lucrările.

Sidonia Ghindeanu, reporter Digi24: „În loc să se apuce de lucrări, firma din Craiova încheie contracte cu alte două. Una urma să reproiecteze construcţia şi cealaltă să facă lucrările. Scopul era, potrivit procurorilor DNA, ca la final costurile să fie mai mici decât cele stabilite de primărie”.

Un an mai târziu, anchetatorii descind la Primăria Craiova, dar şi la sediile celor trei firme din consorţiul care au câştigat licitaţia.

Concluziile procuorilor? „Prin reproiectarea infrastructurii şi a structurii de rezistenţă s-a urmărit reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept”, se arată în referatul DNA.

Mihai Miereanu, arhitect, fostul şef al disciplinei în construcţii Craiova: „Toboganul pe undeva trece o grindă de care s-ar putea lovi copii”.

2,7 milioane de lei ar fi intrat ilegal în buzunarele patronului Polystrat. Procurorii îl reţin însă pe bărbat abia în iunie 2016, când construcţia era aproape gata iar Primăria se pregătea de inagurarea complexului.

Mihai Miereanu: „Lucrările sunt întrerupte pentru că autorizaţia de construire nu a fost respectată”.

Între timp, primăria a cerut o expertiză, iar rezultatele sunt aşteptate la finalul acestei luni . Dacă suspiciunile se confirmă, primăria trebuie să dea înapoi banii europeni”.

Mihail Genoiu, viceprimar Craiova: „Expertiza va stabili cât de sigură este”.

Procurorii DNA au mai descoperit că doi ingineri, diringinţi de şantier, au primit cadou de Paşte de la patronul Polystart 2.000 de euro şi respectiv 5.000 de euro pentru a trece cu vederea neregulile.

Mihai Miereanu: „Au fost şi greşeli de proiectare, au fost şi greşeli de construcţie. Dacă nu au fost totuşi supravegheaţi suficient, s-au întâmplat lucrurile astea”.

Patronul firmei POLYSTART este cercetat acum în libertate. Contactat de reporterii Digi24, acesta a refuzat să comenteze situaţia.

Primăria Craiova şi Ministerul Dezvoltării s-au constituit parte civilă în dosarul Water Park deschis la DNA şi cer despăgubiri de peste 5 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri