Viitorul programului „Prima Casă”, incert

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24

 Achiziţia de case cu garanţie de la stat ar putea continua şi în 2016.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor: „Analizam impactul pe care l-a avut asupra economiei, precum și impactul modificării condițiilor, în sensul, poate, reducerii sumelor sau alocării în mod diferit. Cu siguranță, reducerea bruscă a unui program care, de altfel, a funcționat foarte bine nu ar fi o idee fericită”.

Lansat în plină criză, în 2009, programul a facilitat acordarea de credite imobiliare garantate de stat pentru tinerii care nu îşi permiteau să cumpere o locuinţă. Avansul pentru o locuinţă cumpărată prin programul Prima Casă este de 5%, faţă de 15% în cazul împrumuturilor luate de la bancă. Dobânzile, în schimb, au devenit aproape egale în prezent. Programul a prevenit prăbuşirea pieţei rezidenţiale şi a dezgheţat creditarea.

Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci comerciale: „Nu există diferenţă între un credit ipotecar clasic şi unul Prima Casă, în jur de 4,5 sau 5 la sută sunt dobânzi pe care le pot găsi clienţii la aproape toate băncile.

Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari: „Omul mai stă o lună, două, cinci, până face rost de avans, ca să poată să achiziţioneze proprietatea pe care şi-o doreşte sau pe care şi-o permite”.

Pe de altă parte, creditarea ar putea fi influenţată de aplicarea legii dării în plată, prin care datornicul îşi poate achita datoria către bancă doar cu imobilul ipotecat.

Bogdan Preda, preşedintele Consiliul Patronatelor Bancare din România: „Băncile îşi vor lua măsuri de precauţie ca să nu îşi puncteze pierderi şi mai mari decât în anii anteriori şi vor inăspri condiţiile de creditare - vor cere avansuri mai mari, vor cere garanţii mai mari”.

Banii destinaţi acestui program în 2015 au fost aproape terminaţi. Din plafonul de 2,5 miliarde de lei alocat anul acesta au mai rămas doar 60 de milioane de lei. Înseamnă că statul mai poate garanta în jur de 750 de dosare.

Din cele 17 bănci care participă la „Prima Casă”, 6 au terminat plafoanele alocate sau mai au la dispoziţie mai puţin de 1% din fonduri. Din 2009 şi până acum, prin acest program au fost cumpărate 164.000 de locuinţe, în valoare totală de aproape 13,7 miliarde lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri