Visuri la cheie transformate în coşmar

Data publicării:
IMOBILIARE

Zeci de clienţi ai unui dezvoltator imobiliar au plătit şi un sfert de milion de euro pentru un apartament, dar nu au putut locui nici măcar o zi în el. Constructorul nu a respectat autorizaţia, iar judecătorii au decis că blocurile ridicate ilegal trebuie puse la pământ. Păgubiţii au şanse infime să îşi recupereze banii pentru că omul de afaceri a avut grijă să îşi piardă urma conturilor.

2008. În Capitală, piaţa imobiliară este în plin avânt. Cererea copleşeşte oferta. Băncile acordă credite pentru locuinţe, fără multe discuţii sau întrebări. Cu doar câteva luni înainte ca bula să se spargă, Constantin Alexandrini cumpără un apartament într-o zonă scumpă şi căutată din Bucureşti. Bărbatul se bucură că a prins o ofertă într-un bloc nou, la standardele zilei. Dezvoltator: un anume Ion Chiriţă.

Blocul era în faza de fundaţie. Am vizitat zona, ne-a plăcut. Şi aşa l-am cunoscut pe domnul Chiriţă”, a declarat Constantin Alexandrini, unul dintre păgubiţi. Ion Chiriţă părea un om de încredere. Ridicase deja mai multe blocuri noi în Capitală şi era mereu dispus să rezolve orice problemă.

Era un nume cunoscut în lumea dezvoltatorilor imobiliari. Şi până atunci nu reclamase nimeni sau n-am aflat eu că reclamase”, a mai spus Constantin Alexandrini. Cumpărătorul a achitat 230.000 de euro pentru un apartament de 100 de metri pătraţi, cu trei camere, la etajul patru. Penultimul nivel, conform schiţei. „Construcţia a început în 2009. Avea aprobare pentru parter plus patru etaje şi al cincilea retras. Şi prin 2010 a ajuns la nouă etaje”, a declarat Roxana Wring, preşedintele Asociaţiei ProDoMo. Blocul a crescut nu doar în înălţime, ci şi în lăţime. Depăşirile flagrante de spaţiu i-au făcut pe vecini să dea dezvoltatorul în judecată. „Bineînţeles că au câştigat. Şi urma ca acest bloc să fie demolat. Asta era soluţia. Demolat complet? Absolut complet”, a spus Constantin Alexandrini.

Tot în instanţă a ajuns şi cazul unui alt imobil, de pe Calea Dudeşti, tot din Capitală, construit de acelaşi dezvoltator. Reţeta e aceeaşi: mai multe etaje decât prevede autorizaţia. „Prima autorizaţie a fost P+5. După un şir de încă trei autorizaţii s-a ajuns la P+9 şi de fapt investitorul a construit P+10”, a explicat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

După mai mulţi ani de termene în instanţă, judecătorii au stabilit că etajele construite în plus trebuie demolate. Adică ultimele patru. Decizia nu este definitivă.

Ion Chiriţă a început să construiască blocuri în 2006. De atunci, a fost acţionar unic sau majoritar în mai multe firme pe care le-a închis rând pe rând, imediat ce au acumulat datorii. Atunci când nu mai putea construi pe numele său, Ion Chiriţă alegea parteneriate avantajoase. Aşa a început lucrări şi în Parcul Tineretului din sectorul 4, anul trecut.

Activiştii de mediu l-au dat în judecată pe dezvoltator pentru că a defrişat ilegal aproape 100 de copaci. Iar judecătorii au constatat că firma lui Ion Chiriţă nu a avut aviz de defrişare de la Primăria Capitalei şi au decis oprirea lucrărilor. Degeaba. La numai câteva zile de la pronunţarea deciziei, betonierele turnau ciment pe o altă bucată de teren, unde va fi ridicat încă un bloc. Apartamentele nefinalizate sunt deja scoase la vânzare, inclusiv la târgurile imobiliare.

Statistic, în Capitală sunt emise anual până la 1.000 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri noi.

O spun cu maximă responsabilitate: cam jumătate din autorizaţiile care se emit în Bucureşti sunt ilegale”, a spus Nicuşor Dan.

Ion Chiriţă este reclamat că a construit nu mai puţin de şapte blocuri cu probleme, în mai multe zone din Capitală. În urma lui, clienţii care au dat banii pe nimic au rămas cu ochii în soare. Am solicitat dezvoltatorului imobiliar un punct de vedere, însă a refuzat să discute cu echipa Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri