Vlad Ciurea: Trebuie un lockdown mai relaxat. Masca, distanța, igiena sunt bune. Ce spune neurochirurgul despre sănătatea psihică

Data actualizării: Data publicării:
cute little girl spending time looking through the window after a week of quarantine for the coronavirus in italy
Profesorul Vlad Ciurea vorbește despre efectele psihologice negative ale izolării și ce ar trebui să facem în perioadele cu restricții. Foto: arhivă Getty Images

Neurochirurgul Vlad Alexandru Ciurea spune că un lockdown general precum în primăvară trebuie evitat, deoarece efectele psihologice sunt dăunătoare iar, în schimb, măsurile de prevenție sanitară precum purtarea măștii, spălarea mâinilor și păstrarea distanței între oameni sunt bune. Specialistul a mai explicat la Digi24 ce este important ca oamenii să facă în perioada cu restricții.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Aparent, carantina e singura măsură pe care o au politicienii și epidemiologii la dispoziție ca să oprească răspândirea Covid-19. În Vestul Europei e carantină aproape ca cea din primăvară. Marea diferență este că oamenii pot să meargă la serviciu. La noi e una mai soft, doar noaptea. Ne aducem aminte că s-au făcut studii, la momentul respectiv nu aveam datele, dar acum există, că acea carantină de la începutul anului a avut un efect urât asupra minții oamenilor. Sunt cifre care ne vorbesc de 65% din populația Italiei, 63% din populația Marii Britanii, 50% dintre germani au avut tulburări psihice din cauza carantinei.

Vlad Alexandru Ciurea, medic neurochirurg: Așa este. Statul în casă cu televizorul deschis, cu știre după știre din ce în ce mai pesimistă. Asta nu duce la ceva bun. Sunt posturi care trebuie să anunțe, dar contează și tonul de anunțare. Asupra persoanelor puțin mai în vârstă, au un impact formidabil.

E și o poveste. A venit ciuma în sat sau în oraș. Au fost 5.000 care au murit de ciumă și încă 100.000 care au murit de panică.

Încep cu depresie, tulburări psihice, insomnii, stările conflictuale între cei doi parteneri de casă care s-au înțeles foarte bine ani de zile și din nimic se ceartă. Se accentuează și de aici încep durerile de cap, tulburări de echilibru, tulburări digestive care duc la scădere de imunitare. Apar alte boli din acest dezechilibru psihic.

Cosmin Prelipceanu: Ce e de făcut? Ne paște o carantină. Medicii, epidemiologii spun că așa nu se poate.

Vlad Alexandru Ciurea: Toți doctorii spun “opriți acest lockdown, că nu duce la nimic bun”. Trebuie luate măsurile de prevenție: mască, spălare, distanțare, igienă și aerisire. Este bine să se facă aceste lucruri.

Nu putem ține pe toată lumea în casă. Cei de la închisoare ce fac? Înnebunesc.

Mișcarea este fantastică, gândirea optimistă, discuțiile, schimbul de experiență, empatia, îmbrățișarea.

Îmi mențin părerea că acest lockdown trebuie făcut mai relaxat, pentru ca oamenii să rămână oameni.

Cosmin Prelipceanu: Într-o atmosferă plină de anxietate, oamenii se tem pentru viitorul lor, apropo de job, pentru sănătatea lor. Noi spunem că ar fi bine să fie un pic atenți și la ce li se întâmplă, că s-ar putea să fie și niște simptome de tulburări psihice din cauza situației în care ne aflăm. Adică tulburări de somn, coșmaruri, unii simt nevoia să plângă, sunt triști, nostalgici șamd.

Ce să facă oamenii? Să dea năvală la medicul de familie, să-și găsească preocupări?

Vlad Alexandru Ciurea: Toate pe care le-ați spus. Sunt de acord. Există și psihiatri care te pot ajuta și psihoterapeut, de aceea a fost Freud foarte mare. Există în toate familiile unul mai sfătos care te ascultă, care are răbdare, care te mângâie pe cap ca un duhovnic. Pe de o parte tu te descarci, cum ne-a învățat Freud, iar pe de altă parte arunci încurcătura psihică pe celălalt, doctorului, duhovnicului, celui din familie, ca să scapi de aceste lucruri. Nu țineți în voi. Gândiți-vă că creierul este alb frumos și acest gânduri transformă în ceva cenușiu care se învârte, ceva rău ca o cenușă vulcanică. Din aproape în aproape duce la scăderea tuturor funcțiilor cerebrale. Dați drumul afară, spuneți tot. Baza imunității sunt gândurile pozitive, optimismul, dorința de viață.

Cosmin Prelipceanu: Există și unii care spun că dacă vrei să fii fericit, cheia e să fii ocupat în permanență, să ai obiective, proiecte la care să lucrezi în permanență.

Vlad Alexandru Ciurea: Sunt de acord. În clipa în care începi să gândești în trecut, la lucruri rele, îți ocupă tot creierul.

Dacă ne-am culcat cu gânduri urâte, ceartă, nu faceți acest lucru.

Cosmin Prelipceanu: Cum să fiu pozitiv dacă în jurul meu un coleg sau o rudă are Covid?

Vlad Alexandru Ciurea: Am făcut și gripă, și Covid. Asta este. Să fim mândri.

Un doctor din spitalul în care lucrez zice: Domn profesor, ați observat că la noi au apărut diferite cazuri? Dar ați observat că au făcut forme ușoare? De ce? Pentru că toți au purtat mască. A reușit să mai ia din puterea virusului.

 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri