Sari la conținut

Vlad Voiculescu, despre corupţia din sistem: Managerul face o vizită la minister. De cele mai multe ori e vorba de pupatul inelului

„Investiţiile ar trebui să plece de la nevoi. Ar trebui să avem un mecanism de prioritizare a investiţiilor. În acest moment nu există nimic care să semene măcar cu un mecanism de prioritizare. Este totul în pixul ministrului. E rău. Pe termen mediu şi lung nu poate fi decât rău. Când nu există niciun mecanism de control, de prioritizare a investiţiilor, dacă nu e nicio strategie sau interes, atunci merg către multe spitale.

Dacă cineva are un interes sau prietenie, atunci mulţi bani merg către un anumit spital şi se cumpără echipamente scumpe, de exemplu. Nu există viziune integrată. Managerii solicită un medicament să zicem foarte scump. Managerul face o vizită la minister şi de cele mai multe ori e vorba de pupatul inelului. Pentru că decizia stă numai în pixul ministrului, dacă există o relaţie bună cu managerul, banii merg acolo.

Nu e niciun control în ce măsură acel echipament merge către un spital care ar avea nevoie de var, de curăţenie, de plase la ferestre şi nu există o viziune asupra personalului care să folosească echipamentul.

Avem un exemplu în Bucureşti: Floreasca. Avem echipamente foarte scumpe, în spaţiu impropriu şi avem o problemă majoră de personal. Nu mai vorbim de preţul cu care au fost cumpărate echipamentele şi că înainte de a fi montate au ieşit din garanţie, dar ideea că investeşti o grămadă de bani fără să ai o echipă, un mecanism minimal de control, să vezi că banii vor ajunge să servească pacientul ... e greşit. Aici e cheia modului în care s-au făcut investiţii în sistemul sanitar.”

INTERVIUL INTEGRAL