Vor avea bucureștenii căldură și apă caldă? Promisiunile edilului vs. datele unui studiu

Data publicării:
incalzire bucuresti

Iarna lui 2019 se anunță a fi una extrem de dificilă. Dincolo de prognozele meteo alarmiste, marea problemă o reprezintă rețeaua de termoficare care a ajuns la un nivel de degradare fără precedent în ultimii 30 de ani.

Primarul Capitalei asigură bucureștenii că nu vor suferi de frig, deși un studiu făcut de o companie de consultanță arată că în ultimii trei ani s-a dublat cantitatea de apă fierbinte pierdută prin țevile vechi și ciuruite. În plus, datoriile furnizorului de căldură se apropie de patru miliarde de lei. Cu toate acestea, Gabriela Firea este sigură că nu vor fi probleme.

„Sunt convinsă că și în acest an, bucureștenii vor avea atât apă caldă, cât și căldură, precum și toate serviciile necesare pentru a trece cu bine de sezonul rece”, a declarat, marți, Gabriela Firea.

Citiți și: Ce se va întâmpla cu căldura în București? Gabriela Firea acuză „greaua moştenire” pentru avariile dese de la RADET

Asigurările primarului general sunt puse sub semnul întrebării de un studiu al companiei de consultanță FRAMES, care a analizat Regia de Distribuție a Agentului Termic. 3.500 de avarii au fost în ultimul sezon rece pentru că peste 80 la sută dintre conducte sunt vechi de peste 30 de ani. Din această cauză se fisurează și plesnesc rând pe rând. Pentru a suplini apa scursă prin spărturi, în rețea sunt pompate 2.000 de tone de apă pe oră în plus, dublu aproape față de cantitatea din anul 2016.

Riscul mare este, dacă pierderile sunt prea mari, să nu putem susţine acest volum”, recunoaște Claudiu Crețu, administrator special al ELCEN.

În plus, Primăria a fost dată în judecată pentru că RADET are datorii de trei miliarde 830 de milioane de lei la compania care îi trimite apă caldă.

Nici suma enormă nu este o piedică în calea încălzirii Bucureștiului, promit autoritățile.

Aceste datorii sunt generate de caracterul sezonier al RADET-ului. Vara producem foarte puţin şi vindem foarte puţin, cheltuielile sunt aproximativ aceleaşi. Ba din contră, sunt foarte multe operaţiuni când vara reparăm, înlocuim. Asta generează costuri, tocmai de aceea sunt foarte multe datorii, datorii care vor fi achitate imediat după începerea sezonului rece”, explică Alexandru Burghiu, administrator special RADET.

Autoritățile spun că vor ajunge în curând la peste 200 de kilometri de țevi schimbate în ultimii trei ani. Frecție la un picior de lemn, spun autorii unui studiu, în condițiile în care rețeua este de aproape 4.000 de kilometri.

Gândiţi-vă că în acest an nu s-au alocat bani decât pentru 5% din reţea de refăcut şi trebuia mai mult de 80% din reţea de înlocuit în acest moment. Estimăm investiţii generale la reţeaua de termoficare undeva la 3 miliarde de euro, un buget uriaş, pe care Primăria Capitalei nu va reuşi să îl asigure. Va fi necesar ca Guvernul să intervină în această problemă”, crede Adrian Negrescu, reprezentant al firmei de consultanță.

Pierderi

2016 -- 1.200 de tone pe oră

2019 -- 2.000 de tone pe oră

Bucureştiul are al doilea cel mai mare sistem de termoficare urbană din lume, după Moscova.

 

Pentru 1,2 milioane de bucureșteni, cei racordați la RADET, iarna lui 2019 se anunță a fi una plină de provocări. Vor avea apă caldă și mai ales căldură, așa cum promit autoritățile? O întrebare la care răspunsul este greu de dat, având în vedere starea critică în care se află rețeaua de termoficare și diferendul în justiție pe seama datoriilor neachitate, între RADET și ELCEN. Dincolo de asigurările edililor, de promisiunile cu iz electoral, singura șansă ca bucureștenii să nu tremure de frig este ca noul guvern să treacă problema RADET pe lista priorităților, afirmă analiștii de la Frames, într-o radiografie a situației din sistemul de termoficare al Bucureștiului. Citiți studiul integral aici.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri