Vor primi victimele accidentului aviatic consiliere psihologică? Secretar de stat: „Nu știu ce răspuns să vă dau, nu am fost în țară”

Data publicării:
psihologi

Medicii care au supravieţuit tragediei din Munţii Apuseni primesc consiliere psihologică doar în timpul internării. Chirurgul Radu Zamfir încearcă să uite momentele traumatizante prin care a trecut. La fel şi colegii lui plus copilotul au nevoie de ajutor din partea psihologilor ca să treacă peste şocul tragediei.

Când am văzut că ne apropiem de vârfurile brazilor, mi-am dat seama că e ceva ce nu mai poate fi evitat, coliziunea. Nu te mai gândeşti la nimic în situaţii din astea. Îţi doreşti să scapi cu viaţă. Am sunat toate persoanele apropiate, părinții, soția, să-i asigur că sunt bine, cât de cât”, a povestit medicul Radu Zamfir.

Odată ce sunt externaţi, cei care au trecut prin momente traumatizante sunt nevoiţi să plătească dacă vor să stea de vorbă cu un psiholog. La fel a păţit şi Romeo Lupu, pilot SMURD, care a fost victima unui accident asemănător cu cel din Apuseni. Acum opt ani, ducea o echipă de medici spre un băiat de 14 ani din Vatra Dornei, care suferise o fractură de coloană vertebrală. Din cauza ceţii, s-a lovit cu elicopterul de peretele unui defileu. Statul nu a făcut mari eforturi pentru a-l ajuta să depăşească şocul.

În prima etapă am apreciat modul în care SMURD-ul de la Târgu Mureș au intervenit, ne-au asigurat transportul acolo și apoi la București, apoi foarte bine s-au mobilizat salvamontiștii din Bistrița. După ce am fost operați la Floreasca am fost abandonați total, recuperarea mea a durat șase luni, timp în care singur m-am dus la Spitalul Militar. Aveam nevoie de o recuperare în mediul marin, mi-am căutat singur, am reușit să-mi redobândesc cu mari eforturi capacitatea de zbor, în condițiile în care la serviciu mi se căuta o activitate terestră”, a povestit Romeo Lupu.

Asigurările de sănătate nu plătesc şedinţele de consiliere psihologică pentru supravieţuitorii tragediilor colective. Deşi lipsa sfaturilor venite de la un specialist poate să distrugă viaţa şi cariera medicilor şi pilotului care au supravieţuit dramei din Apuseni.

Sunt foarte multe persoane care nu conştientizează că anumite probleme pot fi rezolvate prin consilieră psihologică. Există probleme de ordin psihic pe care persoana nu le conştientizează, dar ele pot apărea, probleme de concetrare, mai ales în cazul unui chirurg. Atenţia, concentrarea, în timpul operaţiei este esenţială ca să ajungă la performanţă. Sunt probleme de adaptare în familie, la locul de muncă, în societate, în grupurile de care fac parte, este o neasumare a anumitor riscuri, fobii, nu mai poate să circule cu avionul şi prin natura profesiei trebuie să circule cu avionul şi atunci are nevoie de o intervenţie de specialitate”, explică Ştefan Laurenţiu, directorul Colegiului Psihologilor din România.

În faţa acestor probleme grave, răspunsul autorităţilor este derutant.

Cred că este important și am avut o discuție foarte constructivă cu Colegiul Psihologilor pentru a putea reglementa cât mai bine posibilitatea de implicare a psihologului medical în oferirea de servicii de suport pentru foarte multe probleme”, a spus Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Întrebat dacă în cazul accidentului aviatic, victimele vor primi consiliere psihologică, acesta a precizat: „Nu sunt în măsură să vă răspund vizavi de acest caz concret și nici nu cred că este tema discuției de astăzi. Luni eu am fost plecat din țară cu activitate profesională. Nu am fost în țară, nu am ce răspuns să vă dau”.

Şi supravieţuitorii teribilului accident din Muntenegreu, de anul trecut, au trecut prin clipe delicate. 29 de oameni au scăpat cu viaţă după ce autocarul lor s-a prăbuşit 40 de metri într-o prăpastie. După externare, psihologii le-au oferit consiliere pro-bono, pentru că statul nu a vrut să plătească consultaţiile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri