Vreme de iarnă în mijloc de primăvară în toată țara

Data actualizării: Data publicării:
Turisti salvati Salvamont Valcea 190417 (1)

Iarna a cucerit aproape toată ţara. Din Suceava în Maramureş şi din Prahova pînă în Gorj, drumurile sunt acoperite de zăpadă. Probleme sunt mai ales în zona de munte a judeţelor Prahova, Sibiu, Braşov şi Suceava. De asemenea, tot din cauza vremii, zece localităţi din şase judeţe au rămas fără energie electrică. Mai mult, 30 de judeţe şi Capitala sunt în continuare sub cod galben sau portocaliu până la ora 09.00.

Aflat sub cod galben de vreme rea, Maramureşul e unul dintre judeţele în care şoselele sunt acoperite de zăpadă. Şoferii se plâng însă că drumarii nu-şi fac treaba.

De asemenea, a nins puternic şi în Prahova, acolo unde, din cauza greutăţii zăpezii, copacii s-au aplecat periculos peste drum.

Deszăpezire la mijlocul lui aprilie

Problemele cu ninsoarea au început încă de miercuri, în aproape toată ţara. La Rânca stratul de zăpadă măsura câţiva centimetri, iar pe vârful Godeanu, peste 20 de centimetri. Reporterul Digi24 Manuela Rolea a relatat de la Rânca că drumarii au început munca încă de la primele ore ale dimineții. Două lame, o autofreză și un încărcător deszăpezeau joi dimineață drumul național 67C.

Zăpada a stricat planurile de vacanţă de primăvară ale turiştilor, care nu au venit cu haine groase la ei și care și-au scurtat concediul și se pregătesc să se întoarcă acasă.

„Suntem putin dați peste cap cu zăpada care a venit”, a spus proprietarul unei pensiuni.

Pe Transalpina nu se circulă nici acum. Cea mai înaltă şosea din ţară ar fi trebuit să se redeschidă pe 31 martie, însă din cauza vremii drumarii ar putea să o ţină închisă şi de 1 mai. În condiţii de iarnă s-a circulat şi pe Transrarău.

A nins mult şi la Sinaia, pe Valea Dorului, la Bâlea Lac şi în pasul Bran - Moeciu.

„Suntem în localitatea Fundata, unde la cat a nins în ultimele ore putem să spunem că este iarnă în toată regula. În jurul prânzului, miercuri, mercurul termometrelor s-a oprit in jurul valorii de minus 2 grade Celsius. Cu siguranță temperatura resimțită este cu mult mai scăzuta pentru că vantul bate cu putere”, a relatat reporterul Digi24 Sorina Secelean.

În Poiana Braşov, rafalele de vânt de peste 60 de kilometri la oră au doborât trei brazi pe drumul care leagă staţiunea de Râşnov.

Pericol de avalanşă la munte, în Vâlcea şi Argeş

Salvamontiştii avertizează că în munţii Parâng şi în Făgăraş este pericol de avalanşă. Sunt vizate zonele Obârşia Lotrului, Rânca şi Rusu.

Am evacuat din Munţii Căpăţânii un grup de turişti pentru a evita lucrurile dificile, dar ninge în continuare Avertizăm turiştii să nu urce înspre zona alpină, atât în masivul Parâng, cât şi în masivul Făgăraş pentru că riscul de avalanşă este însemnat, suntem pe un grad 3, dar el s-ar putea să evolueze nu numai în această perioada în care ninge, ci şi în weekend”, a explicat șeful salvamonților din Vâlcea, Mircea Lera.

Codul portocaliu de vreme rea este valabil până vineri dimineaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri