Sociolog: Criza Covid în care e România arată incapacitatea liderilor de a înțelege societatea. Oamenii aveau întrebări

Data actualizării: Data publicării:
fake news covid
Sociologul Gelu Duminică a dat câteva explicații, miercuri, la Digi24, despre cauzele care au dus la situația de criză Covid în care se află România acum. FOTO: Getty Images

Sociologul Gelu Duminică a dat câteva explicații, miercuri, la Digi24, despre cauzele care au dus la situația de criză Covid în care se află România acum. Potrivit acestuia, cei care au transmis mesaje despre vaccinare nu au înțeles societatea și ce voiau oamenii să afle, de fapt.

Gelu Duminică a spus și că teoriile conspiraționiste care au influențat oamenii să nu se vaccineze nu au fost combătute la timp și argumentat.

"În schimb, am aflat că vaccinul conține putința de a bea cafea cu cei dragi și de a merge la festival. Aici e incapacitatea liderilor de a înțelege societatea.

Au crezut că dacă ei spun vaccinați-vă oamenii vor face așa. Oamenii aveau întrebări, voiau să știe ce conține vaccinul, teama lor era că vor muri. Tot de frica morții, majoritatea nu au făcut vaccinul. Orice om implicat în dialog adresează temerile receptorilor.

Mai e o teorie că oamenii deștepți se înconjoară de oameni mai deștepți decât ei. În condițiile în care au avut astfel de oameni, nu au vrut să îi asculte, în condițiile în care specialiștii în domeniu spuneau că vine valul 4 și o să ne măture, liderii spuneau că am învins pandemia.

Apoi, singura campanie pe care a avut-o public, pe tv, a fost politizată, a transmis chestii care nu au făcut rău, dar nici bine nu au făcut. Adică faci vaccinul ca să iei în brațe pe cineva, dar cine nu se vaccina se strângea în brațe oricum și înainte. Apoi, campania a fost doar în limba română, deși atunci când cereau voturi adresau mesaje și în limbile minorităților.

De exemplu, în Harghita erau mesaje de vaccinare doar în română, dar în campania de vot erau în limba maghiară. Adică să te voteze e mai important decât să te vaccinezi? Răspunsul e da, tot ce s-a întâmplat a fost goana după imagine.

Ei chiar au crezut că au învins pandemia, ne-au îmbătat de propria putere, nu au realizat că pandemia nu se termină așa. Întotdeauna o pandemie a fost stopată doar prin vaccinare.

Când aveai 25% vaccinare cum să spui că aveam imunitate în masă?

E simplu să arunci vina pe popor, dar liderii nu au lansat campania în funcție de acest popor. Acum, să se uite liderii în ochii celor 600 de familii care au pierdut pe cineva ieri și să le spună că de vină sunt conspiraționiștii", a declarat Gelu Duminică.  

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri