Sociolog, la Digi24: Când pleacă, românii caută stima de sine. Când te duci la ghişeu, te apleci, aia nu e stimă de sine

Data publicării:
oameni pe strada generic shutterstock_160438778
FOTO: Shutterstock

„Plec pentru că vreau un salariu mai mare” - este cel des întâlnit răspuns pe care-l dau tinerii care părăsesc România. În ultimii ani, sute de mii şi-au făcut bagajele şi au spus la revedere ţării în care s-au născut. În continuare, aproape jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani se gândesc serios să-şi creioneze viitorul peste hotare. „Embrionii de schimbare se văd, văd tineri care nu mai vor să stea cu capul plecat, ies la bătălie. Marea pierdere a României e că pleacă clasa de mijloc, cea care caută calitatea vieţii mai bune”, a explicat la Digi24 sociologul Gelu Duminică.

„Când senzaţia românilor e că toţi sunt o apă şi-un pământ, cea mai simplă reacţie e să pleci. De foarte multe ori oamenii cedează. Dar acum stăm bine faţă de ce va să fie. Încă din 2009 spuneam în raportul comisiei prezidenţiale ce se va întâmpla, se puteau face foarte multe.”, a spus sociologul.

Potrivit lui Gelu Duminică, încep să se vadă „embrionii de schimbare”, întrucât sunt tot mai mulţi tineri care nu mai vor să stea cu capul plecat, vor să iasă „la bătălie”, înfiinţează partide, gruprui civice, care nu mai vor să plece. Este vorba despre generaţia care înţelege de ce lupta trebuie continuată, a adăugat sociologul.

Marea pierdere a României e că pleacă clasa de mijloc, care caută calitatea vieţii mai bune. Foarte mulţi dintre cei care pleacă nu mai au nevoile primare, ci pe cele de apartenenţă la grup, dar nu grupul de oameni cu cap plecat, au nevoie de stima de sine – când te duci la ghişeu trebuie să te apleci, aia nu e stimă de sine”, a subliniat Gelu Duminică.

Potrivit sociologului, situaţia va deveni critică în 2030, când generatia decreţeilor iese la pensie.

Generaţia decreţeilor iese la pensie şi, de atunci, ne ia dracu pe toţi. E cea mai numeroasă generaţie, o să fie cam 1 la 5 pensionari. Acum avem taxare de 50%. Impactul legii pensiei în 2021 este de 20 de miliarde de euro, cam 10% din PIB. Dacă punem şi legea salarizării unice, cu impactd e 7 miliarde de euro, avem 27 de miliarde de euro impact în 2021. Nu are cum să ţină.

Toate ţările din jurul nostru şi-au ajustat politicile legate de pensie”, a conchis sociologul.

România este, după Siria, țara cu cea mai ridicată rată a emigrației

Peste 620.000 de români au plecat în străinătate în perioada 2015-2017, ceea ce înseamnă aproximativ 3% din totalul populaţiei. Aproape jumătate dintre cei care au plecat sunt tineri cu vârste între 20 şi 34 de ani.

Cei care au rămas se gândesc şi ei serios să-şi continue viaţa departe de România. 47% dintre tinerii cu vârste între 16 şi 35 de ani spun că şi-ar dori să emigreze.

Potrivit celui mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite, România este, după Siria, țara cu cea mai ridicată rată a emigrației. Anual, țara noastră pierde echivalentul unui oraș precum Buzău.

5 milioane de oameni. Atât de mare e România din afara graniţelor. Cei mai mulţi dintre cei care au plecat se află în Italia şi în Spania. Iar estimările pentru viitor nu arată deloc bine. În 2050, specialiştii spun că România va avea o populaţie de 16 milioane de locuitori, faţă de aproape 20 de milioane cât are în momentul de faţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri