Şoferii vor avea voie să greşească mai mult. Parlamentar: E în natura umană

Data publicării:
selfie la volan sofer shutterstock_787660345
Permisul de conducere va fi mai greu de suspendat FOTO: Shutterstock

Permisul de conducere va fi mai greu de suspendat. Ideea venită de la Ministerul Transporturilor - care vrea să crească limita punctelor de penalizare de la 15 la 45 - a fost preluată de parlamentari, care s-au apucat să modifice şi Codul Rutier. "A greşi e omeneşte" e argumentul suprem. Poliţiştii spun că ridicarea permisului pentru puncte de penalizare va deveni istorie, dacă propunerea devine lege.

În fiecare zi, 13 şoferi din România rămân fără permis, pentru că ajung la limita de 15 puncte de penalizare. Regula e prea strictă, cred unii parlamentari, care au argumente... omeneşti.

Nicuşor Halici, preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor: „Am ridicat acest prag de puncte de suspendare până la 45. E în natura umană, cu toţii greşim, oriunde şi în orice facem.

Dacă nu o facem cu intenţie şi atunci nu e repetitiv, totuşi, conducătorii auto să nu fie sancţionat ba mai avem o urgenţă, ba infrastructura nu ne permite. E vorba de contravenţii cu impact mai mic: centura, telefon, viteza până la pragul de 50 de km”.

Poliţiştii spune că suspendarea permiselor va deveni o raritate, dacă dorinţa aleşilor devine realitate.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: „Este aproape imposibil să te prindă poliţia de 8 ori depăşind viteza limită legală cu 41-50 km/h la fel de imposibil să încalci de 8 ori şi să te prindă şi poliţia de 8 ori că ai încălcat marcajul longitudinal simplu sau dublu continuu şi la fel să faci 13 accidente rutiere soldate cu tamponări pentru nepăstrarea distanţei sau neasigurare”.

Lucian Diniţă: „Fiecare punct de penalizare se elimină la 6 luni, da? Păi asta ce înseamnă? Că toată lumea poate să facă ce vrea.

Cel mai bine ar fi cineva să propună anularea ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice şi am rezolva problema”.

Unii şoferi sunt însă de partea parlamentarilor.

„Până acum te uitai: aa, mai am 2 puncte de luat, trebuie să stau mai cuminte. Acum zici: aa, mai am încă 40, îmi permit”.

În primele 8 luni ale anului, aproape 3.000 de şoferi au rămas fără permis, după ce au strâns 15 puncte de penalizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri