Soluția găsită de sindicaliști pentru a evita un nou caz de agresiune a polițiștilor, precum cel din Vâlcea

Data publicării:
politisti-batuti-valcea

Unul dintre polițiștii răniți în Vâlcea va fi operat. În urma scandalului, ministrul de Interne a cerut ca un reprezentant MAI să meargă personal la faţa locului pentru a verifica situaţia. Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor și al Personalului Contractual (SNPPC) a declarat că Poliția nu mai sperie pe nimeni și propus câteva soluții în acest sens.

Dumitru Coarnă a precizat că un polițist va fi operat pentru fractură de piramidă nazală. „A fost adus la București pentru investigații complexe, urmează să fie operat”, a precizat el.

Dacă nu intervenea acea patrulă de la Drăgășani eu cred că acolo aveam o altă reprezentare juridică, poate chiar un omor, Doamne ferește, pentru că lucrurile au fost amplificate, a fost o ambuscadă, s-a schimbat raportul de forțe. Noi avem un deficit foarte mare de personal, de peste 20.000 de oameni. Ei au anunțat prin stație și a venit o patrulă, merită felicitați că au venit în sprijin. Au auzit prin stație că au probleme și au venit de la Drăgășani”, a completat sindicalistul, menționând că „au procedat corect, au respectat legea în totalitate”.

El a mai spus că uniforma de polițist „nu mai sperie pe nimeni” din cauza „factorului politic”.

Avem subfinanțarea accentuată, avem din reglementare o mare problemă la infracțiunea de ultraj și din aplicarea legii. La polițista de la Alba Iulia, un om o lovește o femeie polițist și îi dă control judiciar. Data viitoare să-i dea în cap, pentru că așa a analizat onor instanța de judecată. Dacă de la săvârșirea faptei până la condamnare trec 5-6 ani, clar că efectul de prevenție dispare, clar că se creează senzația că se poate”, a subliniat Coarnă, adăugând că trebuie pedepse mai mari la ultraj decât o amendă penală sau clasare.

Politicul trebuie să înțeleagă acest aspecte, reglementarea trebuie refăcută, trebuie sancțiuni mult mai dure, aplicarea legii să fie cu termene mult mai scurte”, a menționat el.

O soluție identificată de Dumitru Coarnă „care n-ar costa” ar fi transferul a 10.000 de jandarmi la poliție.

Transferul a 10.000 de jandarmi cu prioritate către poliție. Sunt funcții bugetate, finanțate, majoritatea dintre ei vor să vină la poliție. Avem un deficit fantastic de mare. Acolo e zonă rurală (unde au fost atacați cei doi polițiști, n.red.), avem un deficit de 50%. Toată România rurală e scăpată de sub control din punct de vedere al siguranței publice. Îi transferăm, nu să facem patrule mixte, pentru că sunt competențe diferite. Și nu mai costă nimic, pentru că acele funcții le avem bugetate. Pentru că, până la urmă, jandarmii sunt pentru restabilirarea ordinii publice și atunci ce să aștepți un meci de fotbal și un miting? Pe mine mă interesează să am siguranță publică 24 de ore. Transferăm 10.000 din 28.000 de jandarmi, rămân 18.000 la intervenții și mai preluăm noi la meciuri de fotbal”, a spus liderul SNPPC.

Dumitru Coarnă a adăugat că jandarmii ar merge în zuna rurală, acolo unde este deficitul cel mai mare.

El a mai spus că trebuie adăugate alte elemente la infracțiunea de ultraj: „Nerespectarea indicațiilor polițistului constituie infracțiunea de ultraj.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri