Sorina Pintea: Suspiciunea mea este că agresorul de la Săpoca a fost deranjat de prezența pacientului pus în același pat cu el

Data actualizării: Data publicării:
sorina pintea 2

Sorina Pintea, ministrul sănătății, a declarat luni seara, la Digi24, că suspiciunea sa este că agresorul de la Spitalul Săpoca a fost deranjat de prezența unui alt pacient, care fusese pus în același pat cu el. În plus, ministrul sănătății crede că asistentelor care erau de gardă în noaptea fatidică li s-a făcut frică și de aceea au fost lipsite de reacție.

Atacul nu a fost chiar atât de fulgerător, după cum au dovedit-o imaginile camerelor de supraveghere. Iar agresorul e imposibil să nu fi făcut zgomot, în liniștea nopții, cărând după el stativul de fier - de 10 kg, înalt de 1,5 metri - atunci când a intrat în salonul 207, care avea uși batante, a arătat ministrul.

La Spitalul Săpoca ministrul a constatat niște lucruri „care trebuiesc verificate mai amănunțit, cum ar fi, de exemplu, patologia pentru care pacienții din salonul 206 au fost internați”. Acolo erau pacienți sedați, dar în vârstă, cu comorbidități, cu demențe, erau pacienți mai mult de paleație, nu neapărat de zona psihiatrică, a explicat Sorina Pintea. „Eu vreau să văd foarte clar cum au fost internați acei pacienți, pentru că dacă au trecut prin UPU și n-au fost investigați și doar trimiși spre Săpoca, atunci s-ar putea să avem o problemă”, a mai declarat ministrul.

Ce s-a întâmplat în noaptea atacului

În noaptea atacului, niciunul dintre cei cu care am discutat n-a spus că ar fi vorba de dormit. Pacienții spun altceva. Sunt diverse versiuni. Cert este că în momentul în care atacatorul a început să atace, nu se afla nimeni în preajmă. El a putut să omoare și să rănească 13 persoane, dar nu este vorba despre un minut, am spus de la început că nu cred în această variantă și am avut dreptate. Nu cred că nu s-au auzit zgomote deloc. Ușile celor două saloane erau deschise. Ușile salonului 207 sunt batante. Am pus întrebarea de ce nu s-a auzit când a intrat atacatorul cu acel stativ”, a povestit Sorin Pintea. „Salonul nu este foarte mare, erau șase paturi acolo, din metal. Părerea mea este că e imposibil să nu fi atins măcar metalul acelor paturi. Sunt convinsă că vor face procurorii lumină în această chestiune, dar nu s-au potrivit niște date. Eu o pun și pe seama șocului, pentru că personalul de acolo cu siguranță n-a vrut să se întâmplă asta și imaginile măcelului le-au rămas în minte celor care au lucrat. Deci, relatările au fost mai mult sau mai puțin corecte. Eu mi-am spus foarte clar părerea: nu cred în varianta minutului”, a subliniat Sorina Pintea.

Ea a explicat că acea secție pe care era internat agresorul nu este o secție cu potențial periculos și nu avea personal de supraveghere. Existau doi muncitori de supraveghere în proximitatea acestei secții, proximitate însemnând 5 metri pe scări, care erau închiși în secția respectivă, pentru că secția respectivă se închide, și care au fost chemați în momentul în care asistentele au auzit țipete.

„În momentul în care a atacat în salonul de femei, 207, una dintre paciente, nefiind sedată suficient sau s-a trezit - din păcate este și cea decedată, Laura - a început să țipe. Cred că în acel moment personalul medical a auzit sau au declarat că au auzit atunci. Eu cred că mai repede au sunat la 112 și au anunțat muncitorii de supraveghere, care au ieșit și au fugit după atacator. Din acel salon, 207, atacatorul a mai fugit aproximativ 80 de metri pe un culoar întortocheat: 15 metri în față, salonul asistentelor, în dreapta, în stânga și în capătul unui hol a intrat într-un salon, a spart un geam și a ieșit. De la acea ieșire până la poartă distanța este mică. Posibil ca paznicul să fi observat. N-am indicii vizavi de paznic. Știu doar că o mașină de poliție se afla acolo pentru a aduce un alt pacient și l-a imobilizat pe atacator. Cronologia nu știu dacă e atât de importantă, cât momentul în care el a început să atace. Salonul asistentelor era aproape. Paturile erau metalice, salonul mic, el a atacat, dar nimeni n-a auzit nimic. Or, noaptea, în liniște, auzi orice zgomot, bineînțeles, dacă nu dormi. Suspiciunea mea este că li s-a făcut frică. Nu a reieșit așa din declarații, dar din ceea ce am văzut acolo, a fost foarte interesant: dai telefon la 112, chemi muncitorii de supraveghere, apeși niște taste la telefon, numai asta îți ia un minut, până răspunde celălalt la telefon, e o chestiune pe care probabil anchetatorii o vor desluși. Dar pot să înțeleg că le-a fost frică. Sunt convinsă că a deschis una dintre ele ușa, a văzut ce se întâmplă și a sunat după ajutor, dar finalul e tragic”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul a precizat că plângerea penală pe care o va face privește tot personalul care era de serviciu în noaptea respectivă, iar acuzația este de neglijență în serviciu prin nerespectarea sarcinilor din fișa postului.

Misterul pacientului care era în pat cu atacatorul

Agresorul fusese internat joi noaptea, la ora 1:45. Venise voluntar, adică familia a chemat ambulanța pentru că el avea manifestări ciudate. A fost internat într-un compartiment cu supraveghere continuă până vineri, când medicii au considerat că starea lui permite transferul în secția cu pacienții liniștiți. Transferul nu a fost consemnat însă în foaia de observație. Am aflat apoi că n-a mai fost ținut acolo pe supraveghere pentru că a fost o altercație între două paciente, una a fost mutată în altă parte, practic n-au mai avut loc acolo.

Atacatorul a fost cazat în acest salon 206, el fiind liniștit. Sâmbătă a fost fratele lui la el, părea bine, după cum a declarat fratele.

Sâmbătă noapte, tot la ora fatidică 1:45, în salonul 206 este adus un pacient, venit acolo tot pentru stare post-sevraj sau sevraj, oricum, nu periculos

În salonul în care era internat agresorul erau șase paturi. Agresorul era treaz și atunci personalul a decis să-l pună pe nou-venit în pat cu agresorul, dar agresorul a fost întrebat în prealabil: „Putem să-l punem lângă tine?”. Iar el a răspuns: „Da”.

În jurul orei 3:00, asistenta și-a făcut rondul, ușile saloanelor fiind deschise. Asistenta spune că l-a văzut pe agresor spălându-se pe față. L-a întrebat de ce nu doarme. Agresorul n-a spus nimic și s-a pus în pat. Dacă ar fi spus ceva, asistenta spune că probabil și-ar fi dat seama că este în pragul unui episod psihotic. La scurt timp după aceea, s-a produs atacul. Pe hol există camere și sunt înregistrări.

„A fost o chestiune foarte ciudată pe care am constatat-o după ce am citit ce a declarat agresorul la tribunal. El a declarat că a fost deranjat, a avut o altercație, cu un coleg de salon, pe scări. Dar el i-a lovit pe toți. S-ar putea să greșesc, dar suspiciunea mea este că a fost deranjat de prezența acelui pacient în pat lângă el”, a mai spus ministrul, reamintind că în spital existau paturi libere și atunci când a cerut explicații i s-au oferit argumente care „nu stau în picioare”. Oricum, nu era în regulă să fie cazat în pat cu același pacient, a punctat ministrul Sorina Pintea. „Părerea mea este că a fost deranjat de acest aspect și probabil că medicii vor explica multe din manifestările lui”, a completat ministrul sănătății.

Urmăriți interviul complet cu Sorina Pintea în materialul video de mai jos:

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri