STENOGRAME din Parlament. Adevăratele discuţii dintre USR, PSD şi ALDE despre pensiile speciale

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila parlament plen buget inquam george calin 2019-02-15 GC vot buget 1-4023
Foto: Inquam Photos / George Călin

PSD nu vrea să renunțe la pensiile speciale. E un drept care nu mai poate fi pierdut, au susținut liderii PSD și ALDE, atât oficial, la ultima şedinţă de plen cât şi neoficial, în spatele uşilor închise din Parlament. Stenogramele din ședințe sunt publicate pe site-ul Camerei Deputaților. De câteva luni este surprins un dialog între putere și opoziție pe un proiect care își propune să șteargă pensiile speciale. Abrogarea lor e cerută de USR, dar cum voturile sunt insuficiente, nu reușesc nici să pună proiectul pe ordinea de zi în plen.

Cristian Seidler, vicepreședinte USR: „Să vă mai intre bine în cap, domnule Iordache, că dacă o zi vom ajunge la putere, nici dumneavoastră nu veţi beneficia de pensie specială”.

Florin Iordache: Doamne fereşte!

Alexandru Băişanu, vicepreședinte ALDE: „Nu vă vin în apărare, dar vreau să îi spun domnului Seidler că e bine să nu mai fie populist. Beneficiarii care au obținut un drept nu mai pot pierde acel drept.”

Cristian Seidler, deputat USR: „Mai citiţi, vă asigur că nici dumneavoastră nu veţi primi pensie specială.”

Opoziţia acuză PSD şi ALDE că refuză să pună pe ordinea de zi a plenului abrogarea pensiilor speciale de teama electoratului. Ar fi taxaţi că refuză de fapt să îşi taie pensiile speciale. Silviu Dehelean, deputat USR a strâns stenogramele din ultimele săptămâni ca să dovedească acest lucru.

Stenograme 6 martie

Silviu Dehelean, deputat USR: Este un an de când e în procedură parlamentară, de aceea solicităm să fie pusă pe ordinea de zi, chiar dacă nu există raportul.

Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: Bun. Deci domnul coleg, eu vă propun aşa. Comitetul liderilor rămâne, sub rezerva primirii raportului să fie, prin... de acord, eu personal vă spun din partea, am spus-o şi aseară, noi nu susţinem, Grupul PSD, nu susţinem abrogarea acestor pensii speciale, ca să fie lucrurile...

Stenograme 18 martie

Eugen Nicolicea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: Rubrica Diverse, vă rog. Deci, avem o solicitare din partea Grupului USR

Silviu Dehelean, deputat USR: Aşa.

Eugen Nicolicea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: Aşa. Și...

Silviu Dehelean, deputat USR: Şi susţinem această cerere.

Eugen Nicolicea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: Păi şi susţineţi faptul că ea e la comisie şi termenul de depunere a raportului este depăşit.

Ce solicitaţi acum?

Silviu Dehelean, deputat USR: Solicităm să fie introdusă pe ordinea de zi a plenului. Exact.

Eugen Nicolicea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: Bun.

Voturi pentru? Trei voturi.

Insuficiente.

Stenograme 25 martie

Silviu Dehelean, deputat USR: Săptămâna trecută am făcut aceeaşi solicitare, adică Grupul USR a făcut aceeaşi solicitare, şi atunci l-aţi respins pentru că nu-l susţineţi, dar...

Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: Păi, nici acum nu-l susţinem! Credeţi că ne-am schimbat?!

Silviu Dehelean, deputat USR: Să-l citiţi, să vedeţi că e frumos! Este un proiect...

Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: Sunt trei voturi. Insuficient.

A fost respins, dar mai încercaţi! Comitetul liderilor poate... Poate aveţi mai multe şanse acolo!

Potrivit USR, impactul bugetar al pensiilor speciale a fost anul trecut de 9,5 miliarde lei, iar anul acesta pensiile speciale ne costă în jur de 12 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri