Știrile zilei explicate pe scurt

Laura Ștefănuț Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_170239583

Cele mai importante informații ale momentului puse în context și prezentate pe scurt:

Frunza rămâne. Oaia așteaptă.

Ilustrație Dan Perjovschi. Sursa
Ilustrație de Stoica Ionel, via Dan Perjovschi

Ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, a spus că înlocuirea frunzei cu o oaie este o temă falsă şi că brandul nu poate fi schimbat până în 2020, fiindcă ar însemna “să dăm înapoi Comisiei Europene aproape un milion de euro”. Dezbaterile pe subiect au pornit de la turoperatorii români, care au atras atenția că Dobre vrea să înlocuiască frunza cu oaia și au criticat decizia — ministrul a recunoscut că această discuție a existat, dar a spus că a fost o discuție de principiu.

Propunerea oii a generat glume și trolling pe rețelele de socializare, în vreme ce printre susținători s-a numărat ministrul Agriculturii, care a spus că “Oaia este o statuie vie” și că “Lângă oaie găsești o frunză, lângă frunză nu poți să găsești o oaie”.

Actualul brand al României a fost făcut în 2010 şi a fost proiectul Elenei Udrea ca ministru al Turismului. Pentru acesta, au fost solicitate 75 de milioane de euro (din fonduri europene), din care 900.000 de euro au fost folosiți pentru realizarea logo-ului propriu-zis.

Fără fonduri europene pentru țările care încalcă statul de drept

Germania vrea să găsească o formulă în sensul tăierii fondurilor europene pentru statele problematice din UE. Este vorba de fondurile de coeziune—destinate țărilor ca România, Polonia, Grecia, Ungaria unde venitul naţional pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media UE. Tăierea fondurilor ar putea fi adusă de nerespectarea valorilor democratice, prin derapaje care au loc în prezent, de pildă, în state ca Polonia și Ungaria.

Modificări pe legea salarizării

După ce salariile primarilor și vice-primarilor au fost majorate de Senat, în Camera Deputatilor s-a decis înjumătățirea creșterii — în forma actuală, documentul prevede lefuri cu 750 de lei mai mari. Săptămâna viitoare va mai avea loc o întâlnire unde vor fi discutate în detaliu salariile pe care le vor avea angajaţii din Apărare.

Dezbaterile pe legea salarizării se vor încheia în 6 iunie.

Evoluția dosarului “Sebastian Ghiță”

Astăzi e programat un nou termen în dosarul în care omul de afaceri Sebastian Ghiță e judecat pentru dare de mită, spălare de bani, cumpărare de influență și conducere fără permis.

Dat în urmărire generală și capturat în Serbia, Sebastian Ghiţă a fost eliberat săptămâna trecută pe cauţiune în valoare de 200.000 euro (în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia). I-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. Se aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române.

În ultimul deceniu, Sebastian Ghiță a avut o influență puternică în mediul poltic, media și de business. Ca deputat PSD de Prahova a fost membru în Comisia parlamentară de control a activității SRI. Ca om de afaceri a finanțat aproape toate partidele puternice din România.  A fondat și controlat canalul de știri România TV.

Legume fake în piețe

Pieţele din Bucureşti sunt invadate de legume şi fructe de import, promovate ca fiind românești. Unii vânzători nu au nici acte de provenienţă. Inspectorii Ministerului Agriculturii au controlat în ultima săptămână zeci de pieţe bucureştene și au dat amenzi de peste 17.000 de euro.

Externe

Atentat de proporții în cartierul diplomatic din Kabul: aproape 500 de victime

În capitala afgană a avut loc miercuri dimineața un atac sinucigaș de proporții, comis cu un camion-capcană. S-a soldat cu cel puţin 80 de morţi şi 350 de răniţi, inclusiv patru jurnalişti BBC. Este unul dintre cele mai grave atentate comise în ultimii ani.

Rusia, conflict diplomatic cu Moldova

Rusia a promis măsuri dure împotriva Moldovei, după ce a acuzat-o de expulzarea a cinci diplomați ruși. Republica Moldova nu a justificat gestul, în vreme ce președintele moldovean Dodon a declarat că gestul a fost revoltător la adresa unui “partener strategic”.

SUA și problema rachetelor balistice din Coreea de Nord

Pentagonul din SUA a anunțat testarea cu succes a unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice, temerile fiind legate de un potențial atac din partea Coreei de Nord. Nord-coreeni sunt tot mai aproape de construirea unui arsenal cu care să poată trimite rachete cu bombe nucleare pe teritoriul Statelor Unite, care au tot mai multe motive să fie îngrijorate.

Facebook și justiția

Un elvețian a fost condamnat de tribunal pentru defăimare, din cauza unor likeuri pe Facebook.

 

Rubrica de tehnologie cu Andrada Fiscutean @DigiFM

E greu să fii copil în ziua de astăzi. Părinții pot sa controleze ce faci pe telefon sau pe tableta. Aplicațiile de control parental sunt tot mai folosite și vin cu funcții care complică enorm viața celor mici.

De exemplu, părintele îi poate da un SMS copilului care blochează telefonul până la citirea textului din mesaj.

Cu o astfel de funcție vine aplicația Eset Parental Control.

L-am sunat pe Cătălin Gligan, să îmi spună ce stie să facă varianta gratuită a aplicației:

 

Sport

Simona Halep şi Sorana Cîrstea s-au calificat în turul doi la Roland Garros. Calificarea în turul doi aduce un cec în valoare de 60.000 de euro și 70 de puncte în ierarhia WTA. 

Simona va avea joi un duel cu Tatjana Maria, din Germania, sportiva aflată pe locul 102 în ierarhia WTA. Nemțoaica a bătut-o de două ori pe Halep în 2009.

Meteo

Vremea va rămâne foarte caldă până la sfârşitul săptămânii.

Maximele vor trece zilnic de 30 de grade Celsius la câmpie. Furtunile îşi vor face apariţia după orele prâzului mai ales în zonele montane şi submontane. Vor fi averse local abundente şi prin sud şi centru în cursul zilei de mâine, apoi, în special în sud-vest. Izolat vor fi condiţii de grindină şi cantităţi mai importante de apă.

Material realizat în colaborare cu Redacția de știri ProFM. Puteți asculta știrile acestora la ore fixe, în intervalele 7 - 9 și 16 - 18.

Despre autoare: Laura Ștefănuț (follow) este jurnalistă. Colaboratoare a presei străine (televiziunea publică germană, ARTE, Reuters etc.), co-autoare a unor cărții și studii pe tema mass-media, Laura dezvoltă un proiect de jurnalism explicativ la Digi24.

O puteți urmări pe Facebook sau Twitter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri