Studiu: Cei mai căutați pentru angajare după criza Covid-19 sunt IT-iștii și medicii

Data publicării:
rata somajului in România, in august, a fost de 5,3%
Casa Albă se teme de un dezastru economic în cazul unei incapacităţi de plată prelungite. FOTO: Getty Images

Aproximativ 40 000 de locuri de muncă au fost scoase pe piață în luna mai, a anunțat Bogdan Badea, CEO eJobs România. Cei mai căutați pentru angajare sunt IT-iștii și persoanele cu experiență în e-commerce, digital, retail, automatizări și medicină. 

Cei care au experienţă în jurnalism, în domeniul juridic, în industria de confecţii şi textile sau în imobiliare nu mai sunt căutați pentru angajare, se arată într-un studiu realizat de platforma de recrutare eJobs. Ei vor trebui să facă reconversie profesională sau să mai aștepte până își vor găsi un loc de muncă. 

"De la o săptămână la alta vedem semne ale revenirii, mai ales pe măsură ce se anunţă redeschiderea câte unui alt sector de activitate, precum horeca sau retailul din centrele comerciale - ambele zone fiind, în mod tradiţional, mari angajatori la nivel naţional. Numai în luna mai au fost postate aproximativ 40.000 de joburi noi pe platforma noastră, pentru toate domeniile. Deci, reîncep angajările, numai că, spre deosebire de anul trecut, nu mai sunt căutate absolut toate categoriile de candidaţi, ci doar anumite profile. Cel puţin pentru o perioadă", spune Bogdan Badea, citat de Agerpres.

Studiul arată că piaţa muncii arată complet diferit faţă de începutul anului deoarece s-a inversat raportul de forţe dintre angajatori şi candidaţi. Dacă până nu demult, angajatorii aveau dificultăţi în a ocupa locurile de muncă disponibile, acum numărul cererilor candidaţilor depăşesc cu mult oferta de joburi.

În a doua jumătate a anului 2020, specialiştii în resurse umane se aşteaptă la o reluare în forţă a angajărilor, în multe cazuri, la un nivel similar cu anul trecut, spun realizatorii studiului.

"Deşi încă ne aflăm cu toţii într-un context plin de incertitudine, oamenii de HR par să ştie foarte bine ce vor de la candidaţi în perioada următoare. Dincolo de specializările de care va fi cea mai mare nevoie în piaţă, recrutorii spun că, mai mult decât oricând, în decizia de angajare vor conta abilităţi precum rezolvarea situaţiilor complexe, adaptabilitate, capacitatea de a lua decizii rapid sau aptitudinile digitale. Toate acestea vin ca urmare a lecţiilor pe care ni le-a dat această criză, când toţi am văzut cât de important este să te poţi reinventa şi să găseşte noi resorturi de creştere, de pe o zi pe alta", mai spune Bogdan Badea.

Recrutorii sunt acum mai exigenţi şi pentru că au la dispoziţie un număr considerabil mai mare de candidaţi din care pot alege. Deja rata de aplicare la joburi a crescut, odată cu ritmul în care sunt actualizate CV-urile, apreciază experţii eJobs.

"Ne aflăm în faţa unei săbii cu două tăişuri: partea mai puţin bună este că, din păcate, sunt din ce în ce mai mulţi candidaţi nevoiţi să aplice la joburi sub nivelul lor de experienţă; partea bună este că vedem o responsabilizare a celor care vor să-şi găsească un loc de muncă - candidaţii vin mai informaţi la interviuri, rata de ne-prezentare la o întâlnire de angajare a scăzut, iar tinerii nu mai amână primul job şi caută să se angajeze cât mai repede. Peste 200.000 de aplicări ale tinerilor cu vârsta de până în 24 de ani au fost înregistrate numai în luna mai", explică CEO eJobs România.

(Editor A.D.)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri