STUDIU. Coronavirusul ar prefera un anumit tip de climat. Unde se răspândește virusul cel mai ușor

Data publicării:
Femeie cu mască anti-Covid pe străzile Londrei
Foto: Getty Images

Aproximativ 60% dintre cazurile confirmate de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, au fost înregistrate în zone în care temperatura aerului era cuprinsă între 5 şi 15 grade Celsius, a constatat o echipă de cercetători din China într-un studiu citat marţi de agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.

Cercetătorii de la Universitatea Lanzhou au dorit să afle mai multe informaţii referitoare la condiţiile de mediu în care SARS-CoV-2 poate supravieţui pentru a înţelege tiparul de dispersie la nivel mondial.

Specialiştii au cercetat impactul temperaturii ambientale asupra răspândirii globale a COVID-19, conform unui articol ştiinţific ce însoţeşte studiul publicat recent în jurnalul ştiinţific Science of The Total Environment.

Cercetătorii au constatat că în zonele cu valori de temperatură situate între 5 şi 15 grade Celsius au fost reportate 60% dintre cazurile confirmate de COVID-19. Mai mult, aproximativ 73,8% dintre cazurile confirmate erau concentrate în regiuni cu o umiditate absolută între 3 şi 10 grame pe metru cub. Aceștia au avertizat însă că nu putem presupune că epidemia va înceta odată cu creșterea temperaturilor.

„Nu ne putem baza pe presupunerea că epidemia de COVID-19 va înceta odată cu creşterea temperaturii”, a declarat Huang Zhongwei, autor principal al articolului ştiinţific.

Relaţia dintre numărul de cazuri de COVID-19 confirmate zilnic şi condiţiile meteorologice, inclusiv temperatura şi umiditatea, a fost studiată pe baza datelor de la aproximativ 3,75 milioane de cazuri de COVID-19 confirmate la nivel mondial, în 185 de ţări şi regiuni, în perioada 21 ianuarie - 6 mai.

Răspândirea focarului de COVID-19 este afectată de mai mulţi factori. Echipa de oameni de ştiinţă a investigat factorii naturali care afectează pandemia.

Constatările indică faptul că SARS-CoV-2 a părut să se răspândească spre latitudini mai înalte şi sugerează că ar exista o zonă climatică optimă în care concentraţia de SARS-CoV-2 a sporit în mod semnificativ în mediul ambient, inclusiv pe suprafaţa obiectelor.

Cercetătorii au avertizat că pandemia de COVID-19 se poate răspândi în mod ciclic, iar focarele ar putea fi recurente în oraşele mari situate la latitudini medii, în toamna anului 2020.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri