Studiu InfoCons: O masă cu alimente de post ajunge să conțină până la 38 de E-uri

Data actualizării: Data publicării:
femeie in supermaket
Consumul foarte mare de E-uri poate dăuna organismului. Foto: Profimedia Images

Un studiu realizat de Asociația Consumatorilor InfoCons, care a analizat mai multe alimente de post, arată că la o singură masă o persoană poate consuma până la 38 de E-uri. 

Potrivit studiului, citat de Mediafax, în pateul de post se regăsesc 15 aditivi alimentari, iar în margarină pot fi identificaţi şase până la opt aditivi, printre care: E100 - curcumina - colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei; E160b - colorant sintetic obţinut din organisme modificate genetic; E202 - sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave; E476 - emulgator sintetic - are un efect toxic moderat şi poate provoca alergii.

În pâine se pot găsi până la 7 aditivi alimentari, printre care E160 - Beta-caroten, E170 - Carbonat de calciu, E200 - Acid sorbic, E223 - Metabisulfit de sodiu, E262 - Acetat de sodiu, E263 - Acetat de calciu, E270 - Acid lactic, E282 - Propionat de calciu, E300 - Acid ascorbic, E304i - Palmitat de ascorbil, E322 - Lecitină, E330 - Acid citric, E471 - Mono şi digliceridele acizilor graşi, E472 - Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi graşi, E475 - Esterii poliglicerici ai acizilor graşi, E481 - Stearoil 2 lactilat de sodiu.

Alimentele care conţin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentaţia copiilor mici sau sugarilor, avertizează InfoCons. 

De asemenea, analiza mai relevă că un pahar cu lapte de soia poate conţine până la 5 E-uri, printre care: Fosfaţi (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551). Într-o bucată de halva se regăsesc 3 E-uri şi anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori şi îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă şi E330: acid citric.

Astfel, doar la o singură masă se adună 38 de aditivi alimentari. "Consumatorii trebuie să fie atenţi la câte E-uri consumă într-o zi. Citiţi etichetele produselor înainte de a le consuma”, a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons, potrivit Mediafax.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri