Sub impresia salutului lui Klaus Iohannis, Corina Creţu a uitat să îl mai salute pe Jean-Claude Juncker

Data publicării:
cretu juncker
Corina Creţu şi Jean-Claude Juncker

Înainte să părăsească România, şeful Comisiei Europene a transmis mesaje cât se poate de clare pentru Guvernul şi Parlamentul de la noi: România nu îşi poate întoarce faţa de la democraţie, iar amnistia ar fi o eroare, a spus Jean-Claude Juncker. Înaltul oficial european a făcut azi un tur de forţă: s-a întâlnit cu preşedintele, premierul şi şeful Senatului.

Palatul Cotroceni a fost prima oprire pe agenda şefului Comisiei Europene. După o scurtă discuţie între patru ochi cu preşedintele Klaus Iohannis, cei doi s-au întâlnit cu toţi comisarii europeni ajunşi la Bucureşti.

Jean-Claude Juncker a salutat prieteneşte câţiva invitaţi şi a avut parte de o mică surpriză când a ajuns la Corina Creţu. Comisarul european era încă sub impresia creată de salutul lui Klaus Iohannis, aşa că şeful Executivului european a fost nevoit să-i aştepte atenţia. După fotografia de grup şi discuţiile oficiale, atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi Jean-Claude Juncker au vorbit aceaşi limbă în discursuri, cea a democraţiei.

Jean-Claude Juncker: „Nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale. Pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda o amnistie, aşa cum preconizează unii din ţara dumneavoastră. Dacă aceasta ar intra în vigoare, ar fi un pas înapoi”.

Klaus Iohannis: „Statul de drept din România nu este negociabil. Noi nu putem în România să construim un sistem de justiţie care nu este compatibil cu celelalte sisteme de justiţie din Europa.” Întâlnirea de la Palatul Cotroceni a fost urmărită de zeci de jurnalişti străini.

70 de jurnalişti din întreaga Europă erau la Palatul Cotroceni în acel moment.

Şeful Comisiei Europene s-a mutat la următorul palat: al Parlamentului, unde a fost întâmpinat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi de vicepreşedintele Camerei, Florin Iordache, care îi ţine locul lui Liviu Dragnea, plecat în concediu.

Asta nu pare că l-a deranjat pe Jean-Claude Juncker, care a stârnit hohote de râs, când abia începeau discuţiile oficiale

Şeful Comisiei Europene a fost pus pe glume şi la Palatul Victoria.

Jean-Claude Juncker: „Doamnă prim-ministru, dragă Viorica, doamnelor şi domnilor, alerg de la o conferinţă de presă la alta şi toată dimineaţa mi-am pus următoarea întrebare: ce o să mai spun la următoarea conferinţă de presă, pentru că la prima am spus tot ce era de spus”.

Dar a găsit ceva de spus. A făcut românilor o promisiune.

Jean-Claude Juncker: „Aş vrea să îmi închei mandatul, făcând din România un membru al spaţiului Schengen şi să se pună capăt MCV”.

Pentru Viorica Dăncilă, Jean-Claude Juncker a avut un sfat: „Trebuie să lucrăm împreună cu preşedinţia română ca un cuplu ideal. În momentul în care prezidezi Uniunea Europeană, trebuie să uiţi, să pui între paranteze problemele de politică internă”.

Premierul pare a fi înţeles mesajul.

Viorica Dăncilă: „Vrem ca alături de Comisie, alături de Consiliu să dăm răspunsuri cât mai apropiate de cetăţeni, astfel încât să arătăm că singurul drum este drumul proeuropean”.

Preşedintele comisiei a plecat, dar astfel de discuţii la nivel înalt vor continua, pentru că România este aşteptată să contribuie la rezolvarea unor teme europene esenţiale, precum migraţia, Brexit-ul şi alegerile europarlamentare din primăvară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri