Preotul Visarion Alexa, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. El a fost acuzat că ar fi agresat sexual o femeie la spovedanie

Data actualizării: Data publicării:
Visarion Alexa iese pe ușa poliției
Peotul Visarion Alexa. Foto: Inquam Photos/George Călin

Preotul Visarion Alexa a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pentru agresiune sexuală. Sâmbătă după-amiază el fusese reținut și a fost audiat de judecători timp de câteva ore. Victima are 37 de ani și reclamă că agresiunea a avut loc în timpul spovedaniei.

ACTUALIZARE ORA 20:00 Magistrații de la Judecătoria Sectorului 6 au decis ca Visarion Alexa să fie plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Anterior, avocata sa, Mariana Mihai, declarase că între clientul său și presupusa victimă era o relație de prietenie, iar „incidentul” s-ar fi petrecut în aprilie și nu în biserică. Victima a depus plângerea la poliție în iulie, în ultima zi când putea face acest demers.

„A existat o relație de prietenie de aproximativ 2 ani, deci relația de duhovnic a fost dublată de o relație de prietenie. Partea vătămată recunoaște acest lucru. Dânsa comunica aproape nonstop, noaptea, ziua, cu părintele. Și în această, să zic așa, relație, pe fondul acelei prietenii și abordări personale, a intervenit și acest eveniment, incident, din aprilie 2022”, a declarat sâmbătă avocata Mariana Mihai.

Ea a precizat că relația dintre preot și enoriașă era strict de prietenie și nu a existat o relație mai profundă. „Aceste aspecte vor fi analizate de procurori și de organele de anchetă”, a adăugat avocata. Mariana Mihai a declarat că presupusa victimă a depus plângerea pe 20 iulie,  în ultima zi în care se putea formula. „Și acesta este un lucru destul de discutabil”, a menționat avocata.

Ea susține că a existat o discuție, nu neapărat o agresiune, dar a refuzat să spună, la insistențele reporterilor, dacă victima a fost atinsă de preot. Susține însă că presupusele fapte nu au avut loc în biserică. 


Știrea inițială:

Un preot a fost reținut de poliție, vineri, după ce a fost acuzat de o femeie că a abuzat-o sexual în timpul spovedaniei. Conform unor surse judiciare, ar fi vorba de preotul Visarion Alexa, originar din Bacău și actualmente parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din București.

Reacția Bisericii

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat la informații spunând că nu cunoaște amănunte dar că „Arhiepiscopia Bucureștilor va începe, la rândul ei, o anchetă independentă”.

„În legătură cu stirea referitoare la reținerea de către poliție a preotului Visarion Alexa din București in urma unor grave acuzații menționate deja in presă, vă pot spune mai întâi că vestea este una absolut șocantă.

Personal nu cunosc niciun amănunt legat de acest caz aflat acum în sfera de cercetare a autorităților care îl anchetează.

Vă pot spune doar că Arhiepiscopia Bucureștilor va începe la rândul ei o anchetă independentă.

Dacă acuzațiile aduse preotului menționat vor fi confirmate de autoritățile judiciare,  cazul său va fi judecat și de autoritățile bisericești în cadrul «Consistoriului bisericesc»”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Femeia de 37 de ani care a depus plângerea la poliție a susținut că agresiunea a avut loc în timpul spovedaniei.

Visarion Alexa va fi suspendat pe perioada anchetei

Arhiepiscopia București a anunțat că preotul Visarion Alexa va fi suspendat pe perioada în care se desfășoară ancheta care îl vizează. 

„Imediat ce Arhiepiscopia Bucureștilor a aflat de acuzația față de părintele Visarion Alexa, s-au început demersurile de anchetă internă în acest caz.

Pe toată perioada anchetei, Părintele Visarion va fi suspendat din slujirea clericală.

Nădăjduim să fie o simplă acuzație, o neînțelegere, fără a avea un fundament real”, a anunțat preotul Ștefan Zară, consilier cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri