Sute de mii de elevi, aşteptaţi în aceleaşi şcoli cu probleme majore

Data publicării:
scoli

Noul an şcolar începe tot cu vechile probleme. Clădiri cu pereţi crăpaţi, ferestre care nu se închid sau toalete în curte. Aşa arată unele şcoli în care sunt aşteptaţi, din 12 septembrie, peste 370.000 de elevi. Datele Ministerului Educaţiei arată că sunt 3.000 de clădiri neautorizate sanitar şi 480 autorizate parţial. Iar aproape 21.000 nu au aviz sau autorizaţie pentru securitatea la incendii.

Ioan Iancu, administrator Liceul Sigismund Toduță Deva: „Până în 12 septembrie vom face înlocuirea instalației de încălzire până la finalul anului, dacă primim fondurile necesare, să remediem acoperișul și igienizarea holurilor”.

Este una dintre cele 13 şcoli fără autorizaţie sanitară din judeţul Huneadoara. Primăria spune că nu a avut suficienţi bani.

Mona Voinescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva: „Consiliul Local Deva a aprobat o parte din fondurile necesare. Acum se află în faza de elaborare a documentației tehnico-economice de estimare a lucrărilor necesare”.

Cu 376 de şcoli neautorizate sanitar, judeţul Suceava conduce în top. Urmează apoi Botoşani, cu 220, şi Vaslui cu 195.

376.000 de elevi vor începe anul şcolar în asemenea condiţii. Mai mult, proximativ 21.000 de clădiri care aparţin şcolilor nu au autorizaţii nici împotriva incendiilor. Un exemplu, Liceul Tehnologic Special Nr. 3 din Bucureşti, reabilitat de doi ani şi ţinut închis de atunci .

Claudiu Costache, director al Liceului Tehnologic Specical Nr. 3 din Bucureşti: „Fără autorizaţie ISU, pentru că în momentul semnării procesului de recepţie a lucrărilor documentaţia nu ne-a parvenit”.

Ministerul Educaţiei a făcut de curând apel la autorităţile locale să asigure copiilor condiţii civilizate de studiu la şcoală.

Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei: „Implicarea consiliului local şi a primăriei este de bază, este foarte importantă, pentru că în administrarea lor sunt aceste clădiri”.

Nu toţi edilii sunt preocupaţi de siguranţa copiilor câtă vreme ştiu că nimeni nu va închide o şcoală pentru lipsa autorizaţiei sanitare sau a celei de securitate la incendiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri