Tánczos Barna, despre cazul activistului de mediu și al jurnaliștilor bătuți în pădure: Agresorii să suporte consecințele legale maxime

Data actualizării: Data publicării:
ministrul mediului tanczos barna
Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Foto: Facebook

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat în urma atacului petrecut joi seară într-o pădure din comuna Coșna, județul Suceava, împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri, că asemenea fapte reprobabile nu pot fi acceptate. "Condamn orice agresiune de acest fel și îmi doresc ca toți autorii să suporte consecințele legale maxime", a spus Tánczos Barna, într-o declarație postată pe Facebook. Acesta cere tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penal pentru identificarea și sancționarea vinovaților.

"M-am întâlnit cu Tiberiu Boșutar acum câteva săptămâni, la minister, am discutat despre importanța muncii pe care o depune alături de toți ceilalți activiști de mediu și avertizori de integritate. Avem aproape 1 milion de interogări în aplicația Inspectorul Pădurii, iar cetățenii, atunci când verifică transporturi și reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoții de lemne.

Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea și chiar viața celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel și îmi doresc ca toți autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau să fie identificați și să suporte consecințele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluși imediat din această breaslă", a transmis Ministrul Mediului, într-o postare pe Facebook.

Tánczos Barna cere structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere sprijin total astfel încât anchetatorii să îi sancționeze pe agresori. 

"Le cer tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală și să ofere întreg sprijinul pentru identificarea și sancționarea vinovaților. Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislația silvică identificată va fi drastic sancționată", a conchis ministrul.

5 persoane, audiate în cazul atacului mafiot dintr-o pădure din județul Suceava

Atacul a avut loc joi seară asupra unor jurnaliști și a unui activist de mediu, într-o pădure din comuna Coșna, județul Suceava. Cei trei, care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri, au fost bătuți crunt de 20 de persoane. Victimele au ajuns la Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Între timp, la sediul poliției au fost aduse cinci persoane, pentru a fi audiate.

Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Suceava, a declarat pentru Digi24 că la sediul Poliției din Vatra Dornei au fost duse la audieri cinci persoane implicate în aceste violențe.

Epureanu a spus că nu a fost depusă încă o plângere penală pentru violențe, loviri și distrugere, dar că polițiștii s-au sesizat din oficiu și au început cercetare penală pentru aceste fapte.

Un jurnalist care filma un documentar despre tăierile ilegale de lemn din Suceava a fost bătut, alături de un coleg și un activist de mediu, de un grup de 20 de indivizi, care i-au atacat cu bâte și topoare. Cei trei au ajuns la spital, iar aparatura le-a fost distrusă. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri