Taximetrist angajat formal la o primărie, pentru a putea fi „transferat politic” la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Iași

Data actualizării: Data publicării:
taximetrist angajat formal
Un taximetrist a fost angajat formal la o primărie, pentru a fi apoi „transferat politic” la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Iași. Foto: Captură TV Digi24

Angajările la primării de comună, urmate de detașări în instituții importante la oraș, par a fi o practică în administrație. Totul se face pe linie de partid. Sunt și oameni pe care nu i-a văzut nimeni la program, iar salariul le este dus acasă. Este şi cazul unui apropiat de-al lui Petru Avram, despre care presa locală din Iași spune că a lucrat ca taximetrist și ospătar, apoi angajat la primăria Plugari și adus prin detașare la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Petru Avram este șeful Administrației de Apă Prut Bârlad, aflat acum în centrul unui scandal anchetat de DNA, legat de modul în care a încadrat pe un post de inginer o chelneriță.

Politician local: Imediat după alegerile locale, domnul primar a propus transformarea postului de consilier personal, în administrator. Atunci l-a angajat. Fără a avea aprobarea Consiliului Local, fără a schimba organigrama, l-a angajat pe Andrei Brătan.

Așa a început cariera la stat pentru un apropiat al PNL Iași, despre care presa locală spune că a profesat ca taximetrist și ospătar și este în anturajul lui Petru Avram, șeful de la Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad. Instituția este vizată de o anchetă DNA, tocmai din cauza angajărilor făcute în ultimele luni, pe bază de detașări. Andrei Alexandru Brătan a fost angajat mai întâi la primăria Plugari din județul Iași, pe postul de consilier personal al primarului, pentru ca apoi sa fie transferat la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Iași.

Politician local: Angajarea s-a făcut fără a exista acel post în organigrama primăriei, pentru că nu a fost aprobat în cadrul Consiliului Local. Prima dată! După care, postul este transformat în administrator public. Probabil, este funcție publică, ca să poată să facă acea detașare. După ce este transformată în administrator public, la trei zile, dânsul este detașat la ANIF.

Angajarea la primăria de la țară pare să fi fost formală, o trambulină pentru un post la oraș pentru care în alt context s-ar fi dat concurs. E o rețetă patentată deja de câteva luni bune.

Politician local: El nu este cunoscut în primărie. Adică, nu a activat ca să-l cunoască lumea. O angajare, cumva, ca să poată să obțină acea detașare și să aibă un loc de muncă. A fost și a luat salariul o dată și a mai fost o dată când l-a chemat secretarul să vină să semneze condica. Și ultimul salariu i l-a dus cineva. El s-a folosit, dacă e clar că s-a detașat. Nu știe nimeni, l-a angajat, l-a detașat. Nimeni nu știe ce-a făcut acolo. E cusut cu ață albă, cum a făcut el acolo. Nu e transparență, nu-i nimic.

Niciunul dintre cei implicați nu a dorit să comenteze situația, nici Petru Avram, consilier județean PNL și cumătrul lui Costel Alexe, nici directorul ANIF Mihai Horea-Șerban.

Ligia Pricopi, jurnalist Digi24: Instituțiile din Iași implicate în ultimele zile in scandaluri legate de astfel de angajări s-au transformat în fortărețe. Nimeni nu vorbește, nimeni nu explică modul în care s-au făcut aceste angajari și pe ce criterii. Și la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Iași, ca și la Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad s-a instituit legea tăcerii.

Reporter: Ligia Pricopi / Operator: Mihai Boaru

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri