Tensiuni în Coaliție din cauza redefinirii familiei

Data actualizării: Data publicării:
170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_02_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Anul acesta am putea avea parte de un referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie. Asta, dacă îi ascultăm pe liderii PSD, cei care insistă să-i cheme pe români la urne. Frâna e trasă însă, de partenerii de Coaliţie. Cei de la ALDE sprijină familia tradiţională, dar nu văd o prioritate în acest demers. Singurii care se opun deschis sunt cei de la USR.

A trecut mai bine de un an şi jumătate de când partidele promiteau că vor organiza referendumul pentru redefinirea familie în aşa-numitul sens tradiţional - ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie. Politicienii au făcut promisiuni ferme, dar termenul pentru consultarea populară a fost devansat mereu. În campania electorală, altul a fost, însă, tonul.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Sunt un fanatic religios, un creştin ortodox şi eu văd familia formată dintr-un bărbat şi o femeie.

Peste aproape un an promisiunea rămâne, deşi, nu s-au făcut mari paşi în acest sens.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Intenţia noastră este ca în această toamnă să ajungem să organizăm referendumul pentru modificarea Constituţiei pe tema familiei.

A trecut toamna, s-a încheiat şi sesiunea parlamentară, dar liderul PSD crede în continuare în consultarea populară.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Când? Cât de repede. Nu mai vreau să dau termene pentru că am primit tot felul de piedici şi am spus cât de repede. O să ne ocupăm să eliminăm piedicile pentru că la acest referendum trebuie să ajungem.

Partenerii de Coaliţie se gândesc de două ori când vine vorba de referendum, chiar dacă la un moment dat părea că s-a ajuns la un acord.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE: Nu văd în momentul ăsta realmente asta să fie prioritatea în România, prioritatea politică.

Din cauza acestei teme, Nicuşor Dan şi-a dat demisia din USR. Acum, fostul său partid se opune modificării Constituţiei.

Dan Barna, preşedinte USR: Acest referendum nu este o necesitate actuală pentru România, rezolvă o problemă care în realitate nu există.

Liberalii şi cei de la PMP susţin familia tradiţională. Nu cred însă că e nevoie de o consultare populară pe această temă.

Eugen Tomac, preşedinte executiv PMP: Familia trebuie să rămână formată dintr-un bărbat şi o femeie.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Sunt un om credincios, sunt un familist convins, agreez ca normalitatea să fie familia compusă din bărbat şi femeie.

Coaliţia pentru familie” a strâns în 2016 peste trei milioane de semnături pentru această iniţiativă cetăţenească. Parlamentarii sunt cei care decid dacă în anul Centenarului se va defini şi familia tradiţională în Constituţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri