Teribila schemă a arderilor de la Sintești. Șeful Gărzii de Mediu: Oamenii sunt sclavi pe plantații de deșeuri, sunt mii de copii

Data actualizării: Data publicării:
groapa-gunoi-deseuri-agerpres
Cum funcționează schema arderilor de deșeuri de la Sintești, un fenomen în care oameni foarte săraci, printre ei mii de copii, ajung să trăiască în condiții greu de imaginat. FOTO: Agerpres

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a povestit cum funcționează schema arderilor de deșeuri de la Sintești, un fenomen în care oameni foarte săraci, printre ei mii de copii, ajung să trăiască în condiții greu de imaginat. "Este o sclavie modernă, care a fost întreținută până acum", a spus el la emisiunea În fața ta, descriind modul în care acești oameni ajung să fie exploatați de "cei cu case mari și cu turle, cu vedere la strada centrală". Dincolo de strada centrală însă, apare un tablou al unui fenomen despre care Berceanu spune că nu l-a identificat nicăieri în Europa. 

"La Sintești avem o problemă socială. Nu Garda de Mediu sau Poliția trebuie să găsească soluții pentru problemele sociale de acolo, ci statul român în sine, prin instituțiile mari pe care le are", a spus Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu.

El a povestit cum funcționează schema arderilor de la Sintești: "Sunt niște oameni în față, pe strada centrală, cu case mari, frumoase, cu multe turle, care valorifică munca unor oameni extraordinar de săraci, probabil că sunt cei mai săraci din România, care se găsesc la 100 de metri mai încolo, în spate, unde nu ajunge nimeni. Pe niște terenuri private sau în câmp – și alea sunt private, sunt neîngrădite. Acolo vin camioane cu cabluri - niște autorități trebuie să vadă cum ajung acolo cablurile acelea - cu cauciuc, fier, plastic, care pot fi despărțite la temperaturi înalte.

Cât vezi cu ochi sunt vetre de zece, 20 mp, unde ard astfel de materiale, chiar și deșeuri. Acesta este businessul.

Pe partea cealaltă a străzii centrale, unde sunt și sere ale căror produse ajung în piețele noastre, sunt depozite ilegale de deșeuri, oamenii deschid curțile până la stradă, curțile sunt tranzitate până în spate, intră camioanele, deversează deșeurile". 

Octavian Berceanu a fost impresionat de numărul mare de copii pe care i-a întâlnit acolo, care stau până la genunchi în nămol, în condiții greu de imaginat.

"Sunt mii de copii, foarte mulți. Ai impresia că s-au mutat grădinițele și școlile în stradă. De fapt, asta se întâmplă acolo. Copiii aceia stau până la genunchi în nămol. Nu pot merge în altă parte.

Singurele surse de curent sunt stâlpii de iluminat public încolăciți de cablurile de curent trase ilegal. Nu vorbim de gaze, canalizare, drumuri. Vorbim de sclavie și crimă organizată. Sunt foarte multe probleme care au concurat în timp. Sclavia asta modernă a fost întreținută până acum", a spus Berceanu.

El s-a declarat impresionat de faptul că primul lucru pe care i l-a spus un copil de patru ani a fost: "Nu mai votăm primarul ăsta. Veniți să vedeți ce e aici. Asta mi-a spus prima oară. La 4 ani.

Ei nu au văzut alte mașini de la alte instituții vreodată. Noi eram ca niște OZN-uri veniți acolo. Oamenii ăia nu au văzut alți oameni. Ei cer mereu să vină cineva să îi vadă cum trăiesc. Asta se întâmplă la 5 – 6 km de București. Cazul asta nu îl regăsesc nicăieri nici în țară, nici în Europa. E la 6 km de București", a afirmat șeful Gărzii de Mediu.

"Cel mai important e să interacționezi cu oamenii, să le explici ce se poate face, să aduci oameni cu putere politică să ia măsuri, altfel va fi un joc de-a șoarecele și pisica dus la infinit", a susținut el. 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri