Tezaur roman, descoperit în Maramureş. Ce se putea cumpăra acum 1800 de ani cu monedele găsite

Data actualizării: Data publicării:
RAW_TEZAUR_MARAMURS_030718_2

O adevărată comoară a fost descoperită în Maramureș. Format din 22 de monede de argint romane, vechi de aproape două milenii, tezaurul a fost adus la lumină de trei bărbați pasionați de istorie și arheologie. Obiectele erau îngropate într-un deal împădurit din comuna Remetea Chioarului, iar specialiștii vorbesc despre o descoperire excepțională pentru istoria locului.

Fost polițist, pasionat de istorie și arheologie, Vasile Papuc şi-a cumpărat acum 4 ani un detector de metale cu care cutreieră dealurile și pădurile în căutare de comori istorice. Duminică se afla în teren alături de doi prieteni, când a avut parte de o surpriză.

"Am avut semnale frumoase care ne-au indicat prezența unor obiecte neferoase. Și, săpând la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri, am găsit mai multe monede dispersate pe o suprafață de aproximativ 3 metri", povesteşte Vasile Papuc, autorul descoperirii.

În total, 22 de monede romane de argint, care cântăresc între 3,5 și 4 grame fiecare. Potrivit muzeografilor, denarii descoperiți au o vechime de peste 1800 de ani.

"Cele mai timpurii sunt acest monede cu Împăratul Hadrian. Știm că este Hadrian pentru că scrie toată titulatura imperial: Hadrianus Augustus", spune Marius Ardeleanu, arheolog la Muzeul de Istorie Maramureș. "În secolul al II-lea după Cristos, cam cu acești bani se puteau cumpăra aproximativ 22 de kilograme de carne, să spunem, vreo 40 de kilograme de pește, 10 litri de vin foarte bun sau vreo 3 perechi de încălțări."

sursă video: Facebook Vasile Papuc

Pentru Vasile Papuc și prietenii lui descoperirea de zilele trecute este, de departe, cea mai mare realizare de până acum: "Comoara pe care am descoperit-o, așa-zisa comoară, să fie percepută mai degrabă ca o comoară științifică, care să aducă probe și informații în plus istoriei."

"Este un tezaur excepțional pentru că provin dintr-o zonă în care nu se cunosc descoperiri din această epocă. Practic, umple un gol în istoria Maramureșului", susţine arheologul Marius Ardeleanu.

Pe lângă denari, în Maramureș a fost găsit și un vârf de suliță din Epoca Medievală. Toate vor fi conservate de arheologi și ulterior vor fi expuse în cadrul muzeului.

Potrivit reprezentanților Direcției pentru Cultură Maramureș, cei care găsesc artefacte au obligația de a le preda, în termen de 72 de ore, la primăria de pe raza localității unde au fost descoperite.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri