Tot mai multe autorități locale decid că masca este obligatorie și în spațiile deschise. Unde se aplică această măsură

Data actualizării: Data publicării:
agerpres masca sanitara
FOTO: Agerpres

Tot mai multe autorități locale, în special în județele care se confruntă cu focare de infecție cu coronavirus, iau decizia ca masca de protecție să devină obligatorie inclusiv în spațiile deschise aglomerate. 

Galațiul este cel mai recent exemplu în acest sens. Este județul despre care s-a spus că riscă să devină „noua Suceavă a României”, în special din cauza situației critice care se înregistrează la Spitalul Județean, unde peste 180 de angajați sunt infectați cu SARS-CoV-2.

Astfel, grupul tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Galați a adoptat miercuri o hotărâre prin care de la 1 august se impune obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele de peste 5 ani în spațiile aglomerate, închise sau deschise, începând din 1 august, informează Mediafax. Se exceptează de la această măsură persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută.

De asemenea, administratorii firmelor care organizează evenimente private (nunți, botezuri, aniversări și alte asemenea) vor reduce programul până la ora 22:00 în cursul săptămânii și până la 23:00 în zilele de sâmbătă și duminică. 

În plus, toate activitățile cu caracter religios se vor desfășura acum numai în aer liber, cu obligativitatea purtării măștii și a distanțării fizice, în condițiile în care de la 16 iunie, odată cu prelungirea stării de alertă, era permisă desfășurarea slujbelor și în lăcașurile de cult, cu menținerea unor măsuri de siguranță.

„Se dispune modificarea excepției de la regulile de distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate, piscinelor și ștrandurilor, în sensul în care distanța mai mică de 2 m între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici)”, se arată în comunicatul Prefecturii Galați.

Și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brașov a decis, miercuri, obligativitatea purtării măștii de protecție în piețe și târguri, dar și pe arterele pietonale și în alte zone aglomerate. Decizia intră în vigoare de sâmbătă, 1 august, ora 6:00.

Și  județul Argeș a impus noi restricții, precum masca în aer liber și mai puțini călători în transportul în comun. O parte dintre restricții au intrat în vigoare de miercuri, iar polițiștii au fost trimiși în stradă, să le amintească oamenilor că trebuie să respecte noi reguli.

Masca va fi obligatorie, începând de joi, în toate spațiile publice deschise din județul Dâmbovița. Prefectul Aurelian Popa a declarat la Digi24 că Dâmbovița este un județ roșu, cu un număr foarte mare de infectări.

Masca de protecție este obligatorie în ștrandurile și piscinele în aer liber din județul Vâlcea, la fel și purtarea mănușilor de către clienți în piețele agroalimentare. „Am decis purtarea obligatorie a măștii în spațiile deschise aglomerate, cum sunt târguri, piețe agroalimentare, ștranduri, piscine, gări și autogări, unde distanțarea nu poate fi respectată”, a declarat miercuri pentru Mediafax prefectul județului Vâlcea, Tiberiu Costea.

Masca ar putea deveni obligatorie și în Centrul Vechi al Capitalei. O decizie finală va fi luată în cadrul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, care va fi convocat luni.

Masca devine obligatorie și în spații deschise, dacă riscul de infectare cu noul coronavirus este mare, iar pe plajă este voie doar la distanță de 2 metri, a anunțat, marți seara, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Noaptea nu se mai face comerț și se închid și sălile de jocuri de noroc, potrivit noilor reguli. Criticat pentru discriminarea cuplurilor necăsătorite care merg la plajă și pentru interzicerea dansului în localurile publice, Guvernul ar urma să modifice însă măsurile adoptate marți seara pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri