Transplant de rinichi la Iași, de la un pacient de 76 de ani, cel mai în vârstă donator din Moldova

Data actualizării: Data publicării:
sala operatii
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Medicii ieșeni au prelevat ambii rinichi ai unui bărbat de 76 de ani, aflat în moarte cerebrală, care a devenit astfel cel mai în vârstă donator din zona Modovei. Cei doi rinichi au fost transplantați la Spitalul Clinic C. I. Parhon unei femei de 62 de ani și unui bărbat de 54, informează Mediafax.

Operația de prelevare a rinichilor a avut loc în cursul nopții de sâmbătă spre duminică la Spitalul Sfântul Spridon din Iași. Donatorul, un bărbat de 76 de ani, era în moarte cerebrală după ce a suferit arsuri și intoxicații cu monoxid de carbon în urma unui incendiu.

„Este cel mai bătrân donator pe care l-am avut. Era un pacient de 76 de ani, intoxicat cu monoxid de carbon, de la care s-au putut preleva doar rinichii, țesutul nici nu intra în discuție din cauză că suferise arsuri pe o suprafață mare de corp, iar restul organelor la această vârstă nu erau eligibile pentru transplant", a declarat Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iași.

„Sunt doi pacienți, un bărbat și o femeie. Bărbatul are 54 de ani, făcea dializă de la începutul anului acesta, la Târgu Neamț. Iar pacienta este o doamnă de 62 de ani care făcea dializă peritoneală de anul trecut și era în evidența centrului din Galați", a spus Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic C. I. Parhon din Iași.

Evoluția celor doi pacienți după operație este una bună.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri