Tratatul de la Trianon, care consfinţeşte statul român modern, expus în Bucureşti

Data publicării:
colaj tratat trianon_haralambie vochitoiu

Varianta în limba română a Tratatului de la Trianon, din 1920, va fi expusă din 15 noiembrie, la Muzeul Municipiului Bucureşti, documentul aparţinând fostului senator hunedorean Haralambie Vochiţoiu, după ce acesta l-a cumpărat la o licitaţie publică, în urmă cu trei ani, din colecţia fondatorului Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor.

„Este un lucru foarte important ca bucureştenii sau cât mai mulţi dintre români să poată vedea acest document în original, pentru că, până la urmă, el este certificatul de naştere al statului unitar român modern, al cărui centenar în sărbătorim anul acesta”, a declarat Haralambie Vochiţoiu, potrivit Agerpres.

Documentul va fi expus la Muzeul Municipiului Bucureşti, din Palatul Şuţu, timp de două săptămâni, pentru a putea fi văzut de cât mai multă lume în preajma Zilei Naţionale a României.

„Documentul este original, singurul de acest fel în limba română, de la 1920. L-am cumpărat la o licitaţie publică din colecţia fostului senator Corneliu Vadim Tudor. După decesul acestuia, familia l-a scos la vânzare şi eu l-am achiziţionat în urmă cu vreo trei ani. Anul acesta, doresc să-l vadă şi să se bucure de acest document cât mai mulţi români”, a arătat deţinătorul documentului.

Potrivit acestuia, proiectul este derulat în colaborare cu Ministerul Culturii, iar vernisajul expoziţiei este programat pentru ora 12:00. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri