Trei barje cu cărbune din Ucraina au luat foc din cauza temperaturilor ridicate și sunt blocate pe Dunăre, lângă Giurgiu

Data actualizării: Data publicării:
barje cu carbune incendiu pe dunare
Trei barje cu cărbune venite din Ucraina au luat foc din cauza temperaturilor ridicate și sunt blocate pe Dunăre. FOTO: Captură Digi24

Trei barje care transportau aproape patru tone de cărbune din Ucraina către Serbia au luat foc din cauza temperaturilor ridicate, la doar doi kilometri de portul Giurgiu. Situația e monitorizată de toate autoritățile din zonă, însă pompierii români nu pot interveni decât în caz de forță majoră, pentru că ambarcațiunile sunt în apele Bulgariei. Cele trei barje sunt blocate în acea zonă, din cauza nivelului extrem de scăzut al Dunării. Pompierii români au discutat cu autoritățile bulgare pentru a muta conținutul barjelor în cel mai scurt timp.

Cele trei barje care transportă 3.600 de tone de cărbune staţionează în zona kilometrului fluvial 496, în apropierea Portului Giurgiu.

"În 3 iulie, pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi prin apel 112 pentru stingerea unui incendiu produs la încărcătura unei barje ce transporta cărbuni, apel efectuat de către personalul de pe împingător.

Ulterior intervenţiei, barja, alături de alte două ambarcaţiuni similare ce fac parte din acelaşi convoi, şi-a continuat deplasarea către destinaţia finală, Belgrad, însă, din cauza cotelor fluviale scăzute, a rămas să staţioneze până la identificarea unei soluţii de deplasare.

Având în vederea natura încărcăturii, pe fondul temperaturilor ridicate, cărbunele s-a autoaprins, arderea având loc în fază mocnită, fără flacără", a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu.

Potrivit sursei citate, conducerea instituţiei a discutat cu reprezentantul firmei transportatoare cu privire la modalitatea de stingere a încărcăturii.

"Posibilitatea soluţionării problemei constă în descărcarea conţinutului barjelor, stingerea încărcăturii şi transportul celor 3.600 de tone de cărbune (1.200 tone în fiecare barjă) prin mutarea pe patru barje pentru uşurarea încărcăturii pentru fiecare barjă. Pentru efectuarea acestei manevre este necesară utilizarea unei macarale plutitoare, iar la acest moment sunt iniţiate discuţii cu omologii bulgari pentru rezolvarea situaţiei în cel mai scurt timp", se mai arată în comunicatul de presă.

Reprezentanţii ISU Giurgiu au menţionat faptul că această situaţie nu pune în pericol membrii echipajului, iar pompierii monitorizează situația, gata să intervină dacă va fi nevoie.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri