Patru oameni, printre care doi copii, au murit după ce au fost luați de viitură

Data actualizării: Data publicării:
inundatii batrana in casa

Patru oameni, dintre care doi copii, au murit marți seară după ce au fost luaţi de ape, în judeţul Tulcea. După patru zile în care a plouat aproape fără încetare, unele zone ale ţării au dispărut sub ape. Cea mai gravă situaţie este în judeţul Vâlcea, unde a fost cod roşu de inundaţii şi într-o singură localitate au fost evacuaţi 100 de oameni. Iar problemele vor continua. Meteorologii spun că va ploua şi în următoarele 10 zile iar aproape toate cursurile de apă din ţară sunt sub coduri galbene şi portocalii.

Actualizare 10:00. Bărbatul căutat după ce a luat de o viitură puternică marţi seară în timp ce traversa cu o cărută un pârâu din judeţul Tulcea a fost găsit decedat miercuri dimineaţă. Soţia acestuia şi cei doi nepoţi, în vârstă de 4 şi 7 ani, au fost găsiți morți marți seară.


Doi bunici şi doi nepoţi au fost luaţi de apele unui pârâu umflat pe care au încercat să-l traverseze cu căruţa. Femeia de 58 de ani şi cei doi copii de 4, respectiv 7 ani au fost găsiţi morţi. Bărbatul este în continuare căutat de pompieri.

Mai multe râuri s-au revărsat şi în Sibiu. Circulația pe drumul național 1, în dreptul localității Cristian, a fost îngreunată, iar la Gura Râului drumurile au fost complet acoperite de ape

„Nenorocire, s-a propagat o viitură aici în zona asta spre Păltiniş şi uite ce, ăsta-i rezultatul!”, a spus Gheorghe Călin, primar Gura Râului.

Noaptea a trecut greu în Băbeni, în judeţul Vâlcea, pentru oamenii evacuaţi din casele în care apa a ajuns până la un metru şi jumătate înălţime. Peste 100 de persoane au fost salvate din calea puhoaielor. Unii au reuşit să se întoarcă şi să vadă cu ce au mai rămas.

- Ia uitaţi... E a treia sau a patra oară când renovează. În situaţia asta, credeţi că mai putem să dormim?

- Acum trebuie să scot parchetul, trebuie să fac mobila. Aţi văzut, frigiderul, aragazul, tot tot e în apă.

Primele inundaţii masive în Băbeni au avut loc în urmă cu 13 ani. De atunci, coşmarul se repetă la fiecare doi ani. Fiecare episod este tot mai grav pentru oamenii care locuiesc la câteva sute de metri de râu.

- Am fost şi nu mai am la ce mă întoarce. Nu mai avem nimic, absolut nimic. Nici hainele de pe noi că şi astea sunt ude fleaşcă.

- Mă duc pe la prieteni, neamuri. Păi dumneata mai poţi să dormi că ţi-a intrat apa în casă?

- Din 2004, numai aşa ceva vedem. Cum plouă două zile intens, probleme, probleme.

„Chiar dacă autorităţile le-au oferit persoanelor afectate de inundaţii Căminul Cultural unde să se poată caza în această noapte, oamenii au refuzat să vină aici. Clădirea ar putea găzdui peste 100 de persoane”, relatează Diana Speretoiu, jurnalist Digi24.

Câţiva oameni de afaceri din Râmnicu Vâlcea le-au adus sinistraţilor mâncare şi apă.

- Mulţumim! Multă sănătate!

- Avem mâncare acasă, dar unde să intrăm că nu ne lasă. De când ne rugăm.

- N-am mâncat pentru că n-am avut unde şi am stat cu stres.

„Am adus apă, pâine, strictul necesar pentru a putea supravieţui pentru câteva zile”, a spus Ştefan Epistatu, voluntar.

O ploaie torenţială însoţită de grindină a făcut prăpăd în Ploieşti, seara trecută. La marginea oraşului, culturile agricole au fost inundate aproape complet.

Majoritatea locuitorilor din Vedea, judeţul Argeş sunt vârstnici şi au avut nevoie de ajutorul pompierilor ca să iasă din case, atunci când apele au intrat peste ei.

Potrivit Ministerului de Interne, în urma ploilor de marți, pompierii şi jandarmii au intervenit în 98 de localităţi din 23 de judeţene. Cele mai multe au fost în judeţele Argeş, Gorj şi Vâlcea, care s-au aflat sub cod roşu de inundaţii. S-a scos apa din 33 de case, 340 de curţi şi aproape 100 de subsoluri. Nu mai sunt persoane izolate, iar problemele cu energia electrică au fost remediate. Rămâne însă închis traficul rutier pe DN7D şi pe două drumuri judeţene din Argeş.

În continuare există pericol de inundaţii în județele Argeș, Olt și Teleorman unde este in vigoare un cod portocaliu emis de hidrologi, valabil până astăzi la ora 12:00.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri