Adina Florea, propusă șefă la Direcția Națională Anticorupție

Data actualizării: Data publicării:
170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Adina Florea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, este propunerea ministrului justiţiei pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Postul de la conducerea DNA este vacant din 9 iulie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. 

Propunerea ministrului Tudorel Toader pentru conducerea DNA urmează să fie trimisă CSM, pentru avizul consultativ, apoi preşedintelui Klaus Iohannis, în vederea numirii în funcţie. Pentru postul de procuror-şef al DNA au existat şase candidaturi.

Anunţul a fost făcut de Ministerul Justiţiei.

„În urma desfăşurării procedurii de selecţie care a avut loc în  perioada  6 august - 4 septembrie 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că propunerea ministrului  justiţiei Tudorel Toader pentru numirea în funcţia de procuror şef al  Direcţiei Naţionale Anticorupţie este doamna Adina Fflorea. În conformitate cu dispoziţiile art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, urmează ca această propunere să fie transmisă Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obţinerii avizului consultativ, şi ulterior, preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru numirea în funcţie", a anunţat Ministerul Justiţiei.

Instituţia a publicat şi proiectele manageriale prezentate de cei şase procurori candidaţi la şefia DNA.

Cine este Adina Florea

Adina Florea este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Ea are o experiență de 28 de ani în magistratură.

Proiectul ei managerial cu care a candidat pentru postul de la DNA poate fi consultat aici.

Ceilalţi cinci candidaţi pentru postul de procuror-şef al DNA au fost: Nicolae Lupulescu, procuror la Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, detaşat la Ministerul Apărării Naţionale, în martie 2016, pentru o perioadă de trei ani, Gabriela Scutea de la Parchetul Curţii de Apel Braşov, fost procuror general adjunct al României şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Paula Tănase de la Parchetul Curţii de Apel Galaţi, care  a candidat şi în 2012 pentru conducerea DNA, Sorin Armeanu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, şi Andrei Bodean, procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, care a instrumentat dosare vizându-i pe Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Interviurile susţinute de cei şase candidaţi pentru postul de procuror-şef al DNA s-au desfăşurat luni şi marţi la Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că îi cunoaşte pe unii dintre candidaţii înscrişi în concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că le cunoaşte „evoluţiile profesoinale”, dar şi „atitudinile etice, morale”. 

Aceasta a fost cea de a doua selecţie pentru conducerea DNA, reamintește News.ro.

Prima selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei nenominalizând niciunul dintre candidaţi. Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost Florentina Mirică, procurorul şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul şef al Secţiei judiciare penale din DNA Elena Grecu şi Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că joi va anunța propunerea sa pentru funcția de procuror-șef DNA, dar nu va discuta despre acest subiect cu șeful statului. Tudorel Toader va merge la Cotroceni, în locul premierului Viorica Dăncilă, împreună cu ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. 

Candidați la șefia DNA sunt Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea, Paula Tănase, Sorin Armeanu, Andrei Bodean şi Adina Florea.

Mâine (joi - n.r.) voi da curs invitației de a merge la Cotroceni. La Cotroceni nu voi discuta despre propunerea pentru funcția de procuror-șef DNA. La orele 13.00, propunerea pentru procuror-șef DNA va fi anunțată pe www.just.ro și transmisă secției pentru procurori din CSM, pentru avizul CONSULTATIV !”, a scris miercuri seara, pe Facebook, ministrul Justiției.

Precizările lui Toader vin în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora i-ar transmite preşedintelui Klaus Iohannis numele persoanei pe care urmează să o desemneze pentru funcţia de procuror şef al DNA, înainte de momentul oficial al anunţului, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, potrivit news.ro. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care o invită joi pentru consultări la Palatul Cotroceni, pentru "clarificarea unor aspecte care ţin de rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită", la această întâlnire fiind invitaţi şi miniştrii de resort.

Viorica Dăncilă ar urma să facă, joi, o vizită în Spania, unde va fi primită de Regele Felipe, informaţia regăsindu-se în agenda postată pe site-ul Casei Regale spaniole, iar la consultări vor merge ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri