Galerie Foto De ziua Forțelor Armate, președintele Ucrainei a vizitat trupele din Donbas. Volodimir Zelenski a purtat cască și vestă antiglonț

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski in donbas mare 62a09597a40ae97bde9e808869cbce37_1638797274
Volodimir Zelenski a vizitat trupele ucrainene din Donbas. Foto: President.gov.ua

Forţele armate ale Ucrainei sunt capabile să respingă orice atac din partea Rusiei, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu prilejul marcării Zilei Forţelor Armate, printr-o desfăşurare de vehicule blindate americane şi de nave de patrulare, transmite Reuters. Îmbrăcat în echipament de camuflaj, cu cască și vestă antiglonț, Zelenski s-a deplasat luni pe linia frontului cu separatiştii proruşi în Donbas, în estul ţării.

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat luni pe linia frontului cu separatiştii proruşi în Donbas, în estul ţării, pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzată de pregătirea unei invazii asupra Ucrainei, relatează AFP.

„Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră astăzi, vă mulţumesc pentru protejarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a spus şeful statului, citat într-un comunicat, vizitând poziţii ucrainene în regiunea Doneţk.

În imaginile publicate de preşedinţia de la Kiev, Zelenski apare cu cască pe cap şi cu vestă antiglonţ de camuflaj, mergând prin tranşee cu soldaţii.

„Cu astfel de oameni ca voi, vom învinge negreşit”, a asigurat preşedintele ucrainean, înmânând soldaţilor decoraţii de stat şi cadouri, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la formarea forţelor armate ale Ucrainei, după proclamarea independenţei sale în 1991 în urma prăbuşirii URSS.

Vizita sa în Donbas intervine într-un context de tensiuni grave între Rusia şi Ucraina, susţinută de aliaţii ei occidentali, care acuză Kremlinul de pregătirea unei invazii iminente asupra Ucrainei.

Volodimir Zelenski a vizitat trupele ucrainene din Donbas. Foto: President.gov.ua
Volodimir Zelenski a vizitat trupele ucrainene din Donbas. Foto: President.gov.ua

Știrea inițială

Preşedintele american Joe Biden a promis „un sprijin de neclintit” faţă de Kiev în confruntarea cu Moscova şi va avea marţi discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să dezamorseze criza.

Ucraina a acuzat Rusia că a comasat zeci de mii de militari în apropierea graniţei sale şi că s-ar pregăti pentru o ofensivă militară pe scară largă, ceea ce ar lăsa deschisă perspectiva unui război făţiş între cei doi vecini.

„Militarii Forţelor Armate ale Ucrainei continuă să-şi îndeplinească cea mai importantă misiune, aceea de a apăra libertatea şi suveranitatea statului în faţa agresorului rus.  Armata ucraineană are încredere în forţa sa şi este capabilă să zădărnicească orice plan de cucerire al inamicului”, a declarat Zelenski, citat într-un comunicat.

Rusia a respins discuţiile despre un atac asupra Ucrainei drept false şi inflamatorii, avertizând totodată Occidentul să nu depăşească „liniile roşii” şi să pună capăt extinderii către est a NATO.

Citește și: Serghei Lavrov avertizează că ceea ce a promis NATO în 2008 la summitul de București ar crea o nouă criză politică în regiune

Mai multe oraşe din Ucraina marchează aniversarea a 30 de ani de la crearea unei armate independente după ce ţara şi-a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991.

Kievul, Lvovul şi oraşul-port Odesa (sud) vor expune maşini Humvee fabricate în SUA. La Odesa, va avea loc şi o ceremonie de predare a două ambarcaţiuni de patrulare a Gărzii de Coastă din SUA, livrate recent şi menite să întărească marina Ucrainei.

Ucraina a cerut NATO să-şi accelereze procedura de primire a ţării în alianţa militară şi a apreciat că Moscova nu are dreptul să se opună. Conducerea NATO a avut o atitudine de susţinere, dar a menţionat că mai întâi Ucraina trebuie să-şi reformeze forţele armate şi să elimine corupţia, mai notează Reuters.

Citește și: CNN: Rusia are trupe şi armament la graniţa cu Ucraina suficiente pentru un război „blitzkrieg” de 7-10 zile

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri