Exclusiv UE tranșează disputa legată de pensii: „Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR”. Cum răspunde ministrul Muncii

Data actualizării: Data publicării:
Panou PNRR
România a trimis a doua cerere de plată din PNRR în valoare de 3,2 miliarde euro. Sursă foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Comisia Europeană lămurește problema renegocierii PNRR privind pensiile, atât de discutată de PNL și PSD. Într-un răspuns pentru Digi24, oficialii europeni precizează că Planul de Redresare și Reziliență nu poate fi modificat decât în situații excepționale. În plus, aceștia explică modul în care trebuie făcută reforma pensiilor, afirmând că așteaptă să vadă o încurajare a ieșirii la pensie cât mai târziu. Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a reacționat, spunând că „nu vorbim de renegocierea PNRR din temelii, ci de o optimizare prevăzută în regulamentul european”.

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Într-un răspuns pentru Digi24, Comisia Europeană precizează că doar în cazul în care o țară nu mai poate duce la îndeplinire PNRR-ul, din motive excepționale, cum ar fi dezastre naturale de dimensiuni istorice, s-ar putea renegocia Planul de Redresare și Reziliență.

Pentru asta ar trebui parcurși pași destul de complicați care ar duce la întârzierea reformelor, atrage atenția Comisia Europeană, iar acest lucru ar putea duce la posibilitatea ca anumite obiective să nu fie îndeplinite și astfel să ducă la pierderea unor bani din PNRR.

În ce condiții se poate renegocia PNRR

  • doar în cazuri excepționale, cum ar fi catastrofe naturale de proporții istorice;
  • orice cerere de modificare a PNRR ar întârzia cu mult implementarea programului;

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Comisia Europeană precizează că, pentru a ne încadra în acel plafon de 9,4% din PIB cu toate pensiile de stat, trebuie făcută o reformă așa cum ne-am angajat prin PNRR, care să presupună, pe de o parte, creșterea pensiilor foarte mici, și pe de altă parte, încurajarea pensionării târzie, oferind stimulente cetățenilor să iasă mai târziu la pensie.

De asemenea, și pensiile speciale ar trebuie regândite, astfel încât ele să se aplice pe baza principiului contributivității.

Cum trebuie reformat sistemul de pensii

  • pensiile speciale trebuie revizuite și trecute pe principiul contributivității;
  •  reforma trebuie să ducă la majorarea pensiei minime și a celor foarte mici.

Ministrul Muncii: Nu vorbim de renegocierea PNRR din temelii, ci de o optimizare prevăzută în regulamentul european

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, sâmbătă, la Digi24, că în răspunsul lor privind renegocierea PNRR-ului, oficialii europeni se refereau la cazul renegocierii totale a programului, iar PSD dorește doar o „optimizare în anumite puncte”, ceea ce regulamentul Comisiei Europene permite.

Ministrul Muncii, Marius Budăi: „Comisia s-a referit la o renegociere per total a PNRR. Noi nu am spus așa ceva, noi am scris și în programul de guvernare, am spus și în discuțiile pe care le-am avut în Coaliție, despre o optimizare în anumite puncte.

Până în decembrie am îndeplinit jaloanele pe care le aveam de îndeplinit, suntem în interiorul trimestrului 1, imediat o să anunț un alt jalon îndeplinit ce ține de Ministerul Muncii, în februarie avem acordul cu Banca Mondială semnat pentru asistența tehnică în reforma pensiei și a salarizării...

Nu ne dorim sub nicio formă să punem în pericol implementarea PNRR. Din contră, suntem extrem de determinați să implementăm acest PNRR și reformele legate de PNRR.

Noi, în coaliție, ne asumăm să facem tot posibilul pentru binele cetățenilor români, nu ne asumăm să pierdem bani. Acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care înseamnă reforma pensiilor prin rezolvarea inechităților din sistem.

Nu s-a spus niciodată că vrem să renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesară. Iar regulamentul european de implementare a PNRR prevede acest lucru. Nu vorbim de o renegociere când se întâmplă o catastrofă sau nu știu ce alte chestiuni”, a declarat ministrul Muncii, la Digi24.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri