Video Pilotul avionului care s-a prăbușit în lacul Colibița a murit. Salvatorii au încercat mai bine de 90 de minute să îl resusciteze

Data actualizării: Data publicării:
Avion ușor prăbușit în lacul Colibița
Avion ușor prăbușit în lacul Colibița. Foto: IGSU

Un avion uşor a căzut, duminică dimineaţă, în lacul Colibiţa. Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, au fost identificate două victime, iar în cazul uneia dintre ele a fost constatat decesul.

ACTUALIZARE 14:30 Cetăţeanul german în vârstă de 45 de ani care a supravieţuit în urma prăbuşirii avionului uşor în lacul de acumulare Colibiţa a fost transportat la UPU SMURD Bistriţa, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Iniţial, acesta a refuzat să meargă la spital, dar până la urmă s-a decis transportul pasagerului la UPU SMURD Bistriţa pentru investigaţii suplimentare de specialitate, precizează IGSU.

El a ieşit singur din avion, are leziuni uşoare și a trecut printr-un un uşor atac de panică, a transmis, anterior, ISU Bistriţa-Năsăud.

Pilotul avionului a murit

ACTUALIZARE 12:50 Pilotul avionului uşor care s-a prăbuşit, duminică dimineaţă, în lacul de acumulare Colibiţa, un bărbat de 65 de ani, a murit în urma rănilor suferite, anunță ISU Bistriţa-Năsăud.

"Pilotul în vârstă de aproximativ 65 de ani a fost scos din epava avionului, inconştient, în stop cardiorespirator, de către unele persoane aflate pe lac cu ambarcaţiuni. Un pompier paramedic, în timpul liber, aflat pe lac, a început aplicarea protocolului de resuscitare la câteva minute după producerea accidentului aviatic până la sosirea primelor echipaje de intervenţie. (...) Bărbatul a răspuns manevrelor aplicate de colegul nostru, în prima fază, continuate de echipajele ISU Bistriţa-Năsăud, dar a reintrat în stop cardiorespirator în patru rânduri. Din păcate, după mai bine de 100 de minute de aplicare a protocolului de resuscitare, organismul bărbatului nu a mai răspuns manevrelor aplicate, echipajele medicale fiind nevoie să îi declare decesul la locul solicitării", a transmis ISU.

Pasagerul, un cetăţean german de 45 de ani, s-a ales doar cu răni uşoare şi a refuzat transportul la spital. El a ieşit singur din aeronavă, conştient şi stabil, prezentând leziuni uşoare.

Avion cu două persoane la bord prăbușit în lacul Colibița

ACTUALIZARE 12:08 Salvatorii sunt în continuare la fața locului și încă se fac manevre de resuscitare în cazul pilotului, a precizat Marius Rus, purtător de cuvânt al ISU Bistrița, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24.

"Colegii mei au reușit de patru ori să-l resusciteze, însă de fiecare dată acesta a reintrat în stop cardio-respirator. Sunt mai bine de 90 de minute de când se fac procedurile protocolului de resuscitare și în continuare se lucrează pentru salvarea bărbatului. În ceea ce privește pasagerul german de 45 de ani, acesta este conștient, stabil, a fost evaluat din punct de vedere medical și nu e impune transportul acestuia la spital. Protocolul de resuscitare în cazul pilotului a fost început la câteva minute pentru că unul dintre colegii noștri, pompier paramedic aflat în timpul liber, cu sprijinul altor persoane, a reușit să-l scoată din epava avionului și să-l pună pe o barcă unde să înceapă protocolul de resuscitare", a declarat reprezentantul ISU Bistrița. 

"Din punct de vedere tehnic, protocolul de resuscitare dureazaă 45-50 minute, dar ținând cont că bărbatul a răspuns în repetare rânduri manevrelor, inclusiv s-a reușit o formă de stabilizare pentru a fi transportat cu elicopterul, dar imediat ce a fost urcat, a reintrat în stop cardio-respirator, iar colegii aplică protocolul lângă aeronavă, pentru că încercăm să ne agățăm de orice speranță pentru a încerca să salvăm bărbatul", a mai precizat Marius Rus, purtător de cuvânt al ISU Bistrița.

Știre inițială: 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a confirmat la Digi24 că sunt două victime, pilotul și un pasager care ar fi de origine germană.

"În prezent, salvatorii ajunși la fața locului efectuează manevre de resuscitare în cazul pilotului. Cea de-a doua victimă este conștientă, cu probleme minore. Au fost trimise echipaje de la Bistrița Năsăud, o ambulanță mobilă de la SMURD, dar și elicopterul SMURD. Așteptăm să vedem dacă prin manevrele de resuscitare vor reuși să stabilizeze pacientul și să-l transporte la spital", a precizat Raed Arafat. 

Cele două victime au fost scoase din apă de oamenii din zonă și de un pompier aflat în timpul liber. Pilotul ar fi petrecut în apă  6-7 minute.

"Din informațiile pe care le am, au fost oameni care i-au scos din apă pe cei doi și un pompier aflat în timpul liber, care a încercat resuscitarea înaintea sosirii echipajelor medicale", a mai spus Arafat. 

Referitor la informația potrivit căreia pilotul a stat 6-7 minute sub apă, Arafat a precizat că acest lucru înseamnă hipoxie, stop cardiac. "Se poate încerca resuscitarea, poate rămâne cu sechele cerebrale cu cât se prelungește mai mult resuscitarea. Nu putem vorbi de hipotermie profundă, dar faptul că a rămas o perioadă sub apă și resuscitarea durează de mai mult timp, chiar dacă se reușesțe, e posibil să rămână sechele".

Citește și: VIDEO Momentul în care avionul de agrement se prăbușește în lacul Colibița

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri