Un discurs al papei Francisc, din vremea pandemiei de COVID-19, va ajunge în spațiul cosmic

Data actualizării: Data publicării:
Papa Francisc martie 2020
Papa Francisc, 27 martie 2020. Sursa foto: Profimedia Imagesc

Vaticanul a anunțat că urmează să trimită în spațiul cosmic un mesaj de speranță rostit de papa Francisc în plină pandemie de COVID-19. "Nano-cartea" va ajunge pe orbită la bordul unei rachete ce va fi lansată în iunie, din California, scrie Agerpres.

Este vorba despre discursul rostit de papa Francis pe 27 martie 2020, în plină pandemie de COVID-19. În acea seară de vineri, singur în Piaţa Sf. Petru pustie şi lovită de ploaie, liderul Bisericii Catolice îndemna lumea "înfricoşată şi pierdută" să-şi reconsidere priorităţile.

"De săptămâni pare că s-a lăsat seara. Un întuneric dens s-a adunat asupra Piețelor noastre, a străzilor și a orașelor; a pus stăpânire pe viețile noastre umplând totul cu o tăcere asurzitoare și cu un gol dezolant, care paralizează orice lucru la trecerea lui: se simte în aer, se percepe în gesturi, îl spun privirile. Ne-am regăsit înfricoșați și rătăciți" - spunea papa Francisc în începutul discursului său de-atunci.

Această "nano-carte" va fi pusă pe orbită la o altitudine de 525 km de o rachetă SpaceX Falcon 9, care va decola pe 10 iunie 2023 de la baza aeriană Vandenberg, din California, a anunţat Sfântul Scaun. Partea electronică microgravată de doar 2 mm va fi îmbarcată pe un satelit dreptunghiular de aproximativ 30 de cm (un "CubeSat"), echipat cu panouri solare şi proiectat de elevii Şcolii Politehnice din Torino (Italia).

Numit "Spei Satelles" ("satelitul speranţei", în latină), proiectul - al cărui buget nu a fost precizat - este realizat în comun de Vatican, Agenţia spaţială italiană şi mai multe institute italiene. Obiectivul acestei colaborări este de a trimite acest discurs "dincolo de graniţele terestre pentru a ajunge din spaţiu la cât mai multe femei şi bărbaţi de pe planeta noastră în dificultate", a declarat preşedintele Agenţiei spaţiale italiene, Giorgio Saccoccia.

În octombrie 2017, papa argentinian a vorbit, în direct prin videoconferinţă, cu astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), aşa cum a făcut în trecut şi predecesorul său, Benedict al XVI-lea. 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri