Un experiment al jurnaliștilor de la BBC1 arată de ce românii și bulgarii sunt la mare căutare în Marea Britanie

Data publicării:
culegatori

Un reportaj realizat de BBC1 în fermele din Marea Britanie arată de ce patronii britanici preferă muncitorii veniți din Europa de Est: sunt mai harnici, mai eficienți și au pretenții mai mici ca britanicii. Un experiment realizat de jurnaliști a arătat că est-europenii sunt de 10 ori mai rapizi la culesul legumelor, iar asta pentru că britanicii au petrecut mai mult timp plâgându-se că „le-au înghețat degetele” și că „le curge nasul”, scrie Daily Mail. 

De la referendumul pentru Brexit, fermierii britanici spun că le este tot mai greu să găsească muncitori din Europa de Est și că funcționează cu doar 65% din capacitatea maximă de muncitori. Culegătorii sunt plătiți cu salariul minim pe economie, însă aceste sume îi mai atrag doar pe români și bulgari.

„Acum ne dăm seama că angajăm mai mult români și bulgari, pentru că lituanienii sau polonezii nu vor să vină aici, nu e nimic pentru ei aici, mai ales cu salariile acestea”, spune fermierul Greville Richards, care a angajat anul acesta aproximativ 500 de muncitori est-europeni. El recunoaște că oamenii trebuie să depună muncă grea și este conștient că aceste condiții de muncă îi pun pe fugă pe muncitorii britanici, care pretenții mai mari, în special cei tineri.

De exemplu, britanicele nu vor nici în ruptul capului să renunțe la machiaj. Când Afija Kalpiss le-a cerut muncitoarelor să nu mai vină machiate la cules, pentru că ploaia le face machiajul să se scurgă și le face să arate ca niște „monștri” cu rimelul scurs, britanicele au dat înapoi.

Alții se plâng de cât de dificil este să culeagă legume.

„Este greu, am mâinile prea mici, mi-au înghețat și îmi curge nasul”, spune Jennifer Brunt, în vârstă de 23 de ani.

O altă tânără de 22 de ani a luat o pauză să își încălzească mâinile: „Sincer, mă dureau așa tare, dar nu am renunțat. Anul trecut am alergat două maratoane, de ce să nu pot să culeg și varză?”.

Culegătorii britanici ajung astfel să îi coste mai mult pe fermieri. O recunosc chiar muncitorii din Marea Britanie: „Pe noi ne-a plătit degeaba azi” Reportajul despre viața est-europenilor care ajung să lucreze în fermele din Marea Britanie urmează să fie difuzat luni seară, de la 21:30, pe BBC1.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri