Un nou avertisment: Pacienții vindecați nu scapă de COVID-19. Sfatul medicului

Data actualizării: Data publicării:
marturie-pacienta-spital-rol-2
Pacient Covid-19 internat în spital. Foto: captura Digi24

Semnal de alarmă în privința efectelor COVID-19. Noul coronavirus nu dispare din corp, iar cei care înving virusul se pot reîmbolnăvi. Astfel, odată instalată, infecţia se poate reactiva, chiar dacă pacientul va dezvolta forme mai ușoare ale bolii.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli infecțioase din Iași: Ca și în cazul altor infecții, o reinfecție poate fi posibilă după un anumit interval de timp. De regulă, probabil că toți cei care au trecut prin această boală dezvoltă anticorpi care sunt protectori pentru o perioadă, sperăm noi - pentru că nu avem date -, cât mai lungă de timp.

Aș vrea să fac o precizare. Și anume deosebirea între reinfecție, care înseamnă o repătrundere a virusului în organism și o recădere. Cred că în cele mai multe cazuri în care asistăm la o repozitivare după ce pacientul s-a negativat, este vorba nu de reinfecție, ci de recădere. Adică virusul rămâne cantonat undeva în organism – probabil, din ce spun studiile -, undeva la nivelul aparatului respirator. De unde în anumite condiții se redeșteaptă.

Am avut la Boli Infecțioase la Iași 3 sau 4 astfel de cazuri. S-au repozitivat după o perioadă de 10-14 zile de negativare. Din fericire au fost forme ușoare care nu au pus probleme deosebite.

Ce de asemenea trebuie să fie un aspect la care noi să urmărim este vorba de posibilele sechele. Pentru că din pacienții chiar negativați unii continuă să prezinte jenă respiratorie și urmează în acest sens recuperare respiratorie. Dar sunt și persoane care prezintă dureri în momentul mersului, dureri de natură neurologică, fapt ce a fost consemnat de specialiști în neurologie.

Așa stând lucrurile, la Iași am luat hotărârea să dispensarizăm acești pacienți, la modul că dintre ei, la 30 de zile să vină – sperăm noi cât mai mulți – la o reevaluare.

Eu aș sfătui pe cei care au trecut prin această boală să meargă la un control la medicul infecționist sau la medicul de familie la 30 de zile, iar dacă în această perioadă apar simptome și ei simt că ceva este în neregulă, chiar dacă nu este un simptom clar, să meargă să aibă măcar un sfat de la medicul infecționist.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri