Un profesor din Sibiu desființează calculele prezentate de Ligia Deca privind salariile: A adunat tot - vechime, gradații, dirigenție

Data actualizării: Data publicării:
protest profesori
Protestul cadrelor didactice FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicaliștii din educație au anunțat că sunt nemulțumiți de OUG pentru creșterea salariilor profesorilor și că greva continuă. Liderul de sindicat al Federației Spiru Haret  Sibiu a explicat la Digi24 de ce sunt profesorii nemulțumiți în continuare și a desființat calculele prezentate de ministrul educației, Ligia Deca, privind majorarea salariilor. El a spus că, de fapt, atunci când a prezentat cu cât vor crește salariile, ministrul a adunat elemente pe care însă nu le întrunesc toți profesorii - gradații, vechime, etc.

Leonard Gheorghe Stancu, lider al Federației Spiru Haret Sibiu: "Aș întreba și eu - cum îndrăznesc el (Klaus Iohannis - nr.) și Guvernul să pună în pericol
examenele. Prin acea ordonanță emisă de guvern cu care în mod foarte ferm sindicatele nu au fost de acord de la început, dar pe care totuși au adoptat-o nu se prevede deloc ce am cerut - salarizarea debutanților reprezintă o paradigmă la care nu vom renunța în legea salarizării. Modul în care a fost trecută în zona de motive, fără valoare juridică, ne face să credem că la mijloc e o modalitate de a ocoli această asumare.

Transferul financiar de la procentele din PIB pe procente din bugetul consolidat al statului, dacă va fi urmată tot de amânări repetate, ne va păstra în aceeași zonă.

În intervențiile ministrului Ligia Deca, atunci când explică modul în care vor crește salariile și cu ce procente, punea în discuție toate variantele posibile. Vorba de un profesor cu vechie, care are și gradație de merit, dar nu toți au - anual doar 3% beneficiază de gradație de merit - care au și dirigenție - dar nu toți sunt diriginți, care lucrează și în învățământul special. A adunat tot felul de elemente care constituie sistemul de învățământ ca la final să concorde discursul doamnei ministru cu ce a spus domnul președinte. Un profesor debutant va lua undeva la 500 - 600 lei net în plus."

Ariană Duduna, președintele Asociației Elevilor din Constanța: "Nu putem să stăm alături de un guvern care ne-a tăiat bursele, ne-a tăiat transportul școlar, ne ține cu programe și manuale vechi. Nu putem, nu e moral, e un guvern care și-a bătut joc de noi în mod repetat. Deci suntem obligați moral să fim
alături de profesori în aceste zile".

Sindicaliștii din educație au anunțat că sunt nemulțumiți de OUG pentru creșterea salariilor profesorilor și că greva continuă. Ei au cerut, din nou, Guvernului că salariul unui debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.  

Ministrul Educaţiei Ligia Deca a spus vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată pentru a face clarificări în legătură cu ordonanța privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ, că guvernanții au înțeles semnalul de alarmă pe care l-au tras profesorii și că dascălii au nevoie de salarii decente și mai mult respect. Ligia Deca a subliniat că toate salariile din învățământ cresc, precizând că ordonanța adoptată joi este constituțională. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a dat trei exemple de salarii pe care cadrele didactice le vor avea, în funcție de experiență. Un profesor cu studii superioare debutant are acum fără niciun spor 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net. Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va trece de la salariul actual, fără niciun fel de spor, de 2.713 lei, la 3.365 lei net. Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri