Un șofer român de TIR care transporta 1,2 tone de hașiș în Franța a scăpat de închisoare pentru un viciu de procedură

Data publicării:
tir in trafic
Credit foto: Guliver/Getty Images

Trei bărbați arestați în Franța în 2021 sub acuzația de trafic de droguri nu vor mai fi trimiși în judecată pentru că instanțele de judecată au considerat că vameșii francezi nu au respectat procedurile, informează France Bleu.

Acțiunile în instanță la adresa suspecților au fost anulate de judecători, întrucât aceștia au considerat că agenții vamali francezi nu au respectat procedurile în acest caz.

În august 2018, peste o tonă de rășină de canabis (hașiș) a fost descoperită în remorca unui camion, în timpul unei verificări realizate într-un spațiu de odihnă din zona Fabregues, de pe autostrada A9 din Franța. Șoferul și pasagerii camionului au fugit probabil după ce au văzut agenții vamali.

După o anchetă de trei ani, șoferul camionului a fost arestat în România, iar proprietarul camionului și încă un bărbat au fost arestați în Spania.

Acum, avocații șoferului român au reușit să anuleze ancheta în instanță. În ziua capturii, vameșii au percheziționat camionului fără ca șoferul să fie prezent și fără martori. Această procedura era una banală pentru vameși, însă a fost cenzurată recent de Consiliul Constituțional francez. Poliția și jandarmii din Franța sunt supuși acum unor proceduri mult mai stricte.

Viciile de procedură nu s-au oprit la verificarea camionului fără martori, scrie sursa citată. Autoritățile franceze au dispus distrugerea drogurilor înainte ca traficanții să fie prinși și s-a considerat că prin distrugerea drogurilor instanța a lipsit apărarea de anumite drepturi, spre exemplu de solicitarea unei contra-expertize sau a unei expertize a produselor confiscate pentru a se determina, spre exemplu, calitatea produselor.

Curtea de Apel din Montpellier a dat dreptate avocatului apărării, în ciuda capturii impresionante, de 1,2 tone de rășină de canabis.

Cei trei suspecți fuseseră deja eliberați, după ce petrecuseră patru luni în arest înainte de proces, și nu vor mai apărea în fața altei instanțe.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri