Unde să te angajezi ca să câștigi mai bine anul acesta. Dacă știi mandarină, cehă și suedeză poți primi un bonus

Data actualizării: Data publicării:
un tanar cauta un loc de munca
Unde să te angajezi ca să câștigi mai bine anul acesta. Foto: Profimedia

Cu prețuri mai mari cu aproape 17% față de anul trecut și creșteri salariale timide, românii care vor să aibă venituri mai mari caută noi locuri de muncă mai bine plătite. Potrivit unui studiu recent, angajații care au competențe tehnice ridicate și cei care cunosc mai multe limbi străine vor fi mai căutați.

La începutul lunii decembrie, Guvernul a adoptat un act normativ ce prevede majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, începând cu 1 ianuarie 2023.

De cealaltă parte, companiile private anticipează o creștere medie a salariilor brute de 9,3%. Și de o parte și de cealaltă, suma este insuficientă, dacă luăm în considerare faptul că rata inflației a atins un record al ultimilor ani, valoarea sa se apropie de pragul de 17%. Ceea ce înseamnă că banii primiți în plus la salariu, nici nu vor ajunge practic în buzunarele salariaților.

Chiar și la începutul anului trecut încă mai puteam vorbi de o creștere reală a veniturilor, chiar dacă mai mică: inflația ajunsese deja la 8,5% în februarie 2022, iar salariul mediu înregistra o creștere anuală de 10,6%. 

Numărul de salariaţi activi în prezent în țara noastră este de 5,7 milioane de persoane, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Muncii. Dintre acestea, 4,5 milioane sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Unde să te angajezi ca să câștigi mai bine anul acesta

Potrivit unui studiu recent, angajații care au competențe tehnice ridicate și cei care cunosc mai multe limbi străine vor fi mai căutați.

Cel mai bine plătite limbi străine în acest an vor fi mandarina, ceha și suedeza. Prestarea activității într-o limba străină poate aduce un bonus salarial. În funcție de cât de "exotică" și greu de găsit e limba străină. 

În 2023 nu se va schimba topul domeniilor de interes pentru candidați, ci mai degrabă vom observa tendința românilor de a aplica și a avea o carieră multidisciplinară, adică îmbinarea a două sau mai multe domenii de activitate. Pe lângă IT, vor fi în continuare căutați candidații care se vor orienta spre meserii foarte specifice: instalatori, electricieni, barmani și șoferi.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri