Unde se înghesuie turiștii români în weekend

Data publicării:
transfagarasan politiaromana ro

Mii de turiști au venit în acest weekend la Râșnov să viziteze cetatea, mai ales că au fost și zilele orașului. De asemenea, pe Transfăgărășan sute de oameni au urmărit ultima zi a raliului de la Sibiu. Aglomerație mare a fost și la peșterile din Bihor, care sunt un refugiu pentru cei care caută răcoare în plină vară.

Încă de la primele ore ale dimineții, parcarea de la baza Cetății Râșnov a devenit neîncăpătoare. Şoferii au fost nevoiți să-și lase mașinile pe marginea drumului și chiar la câţiva kilometri distanţă.

Cei care care au vrut să ajungă la Dino Parc sau mai sus, la Cetatea Râșnovului, au trebuit să aștepte trenulețul din parcare.

Trenul pleacă din zece în zece minute și abia face față într-o zi atât de aglomerată. Prima oprire este la Dino Parc, unde ajunseseră până la ora 13:00, aproape 2.000 de vizitatori. Mulţi, însă, au fost nemulţumiţi de preţul biletelor.

O familie cu nepoți și copii a plătit în total 156 de lei pentru a intra în parc.

De asemenea, și la Cetatea Râșnov a fost forfotă. Mii de oameni vizitează cetatea în fiecare weekend.

„Până la ora 13:00 au fost 1.500 de turiști, destul de mult. Eu cred că weekend-ul acesta vom depăși iarăși suma de 10.000 de turiști”, a spus inspectorul de turism, Gabriel Guteanu.

În prețul biletelor de 12 lei pentru adulți și șase lei pentru copii este inclus și ghidul care stă la dispoziția turiștilor dornici să afle istoria Cetății.

E prima dată și vrem să ne plimbăm așa prin Cetate singuri”, a spus un turist.

„N-am avut ghid, nu am aflat mare lucru despre ea, nu știu cine a construit-o", a adăugat un al turist.

„Am făcut toate pozele ce se poate citi și le citesc acasă", a explicat un al vizitator al cetății.

Vara, şi în timpul săptămânii, cetatea este vizitată zilnic de peste 2.000 de persoane.

Raliu pe Transfăgărăşan

Alt pol al aglomeraţiei de weekend a fost, sâmbătă, pe Transfăgărăşan unde a avut loc ultima zi a raliului de la Sibiu. Ca să ajungă în zona unde se organiza competiţia, oamenii au stat la cozi kilometrice. Aproape 1000 de oameni au fost blocaţi pe şosea, iar cine nu a mai rezistat s-a oprit să admire priveliştea din parcări.

Ferrari, Porsche, Austin, Triumph, Rolls-Royce, Renault, dar și clasicele Aro, Dacia 1300 sau 1100 au concurat în această competiţie, care s-a aflat la prima ediție în formatul dedicat vehiculelor de epocă.

70 de echipaje din opt țări au participat la raliu.

Superb, s-a terminat prea repede! Cu o mașină de 60 de ani tot timpul apare ceva de completat, de reparat, dar am urcat Transfăgărășanul, e super! Este un Triumph TR3A din 1957”, a spus pilotul de oldmobil Dinu Dumitrașcu.

„Fantastic! Mult mai încet decât sunt eu obișnuit! Este o altă lume, un alt spirit, eleganță, mașini elegante, adversari eleganți”, a adăugat vicecampionul național de raliu în 2014, Edwin Keleti.

„Foarte frumos. Am mai fost pe Transfăgărășan. E la fel cum mi-l aminteam de acum doi ani, un traseu excepțional”, a spus și pilotul de raliu, Gabriel Miclășău.

Spectatorii la raliu s-au declarat încântați de spectacolul de pe Transfăgărășan și și-au încurajat piloții favoriți de pe margine.

Pentru alţii, raliul a fost motiv de stat în coadă pe şosea sau în parcări.

Sibiu Rally Challenge, dedicat mașinilor istorice a înglobat cele mai frumoase trasee din județul Sibiu, inclusiv pe Transfăgărăşan - în total, 430 de kilometri.

Peșterile din Apuseni, refugiu pe timp de vară

Un refugiu pentru cei care caută răcore în plină vară sunt şi peșterile din Bihor. Locurile sunt adevărate monumente naturale, unice în țară şi chiar şi în Europa. În perioada verii, sute de turişti vin zilnic să le viziteze.

Uriașele săli ale peșterii Meziad sunt fascinante pentru turişti.

„Din anul 2012 peștera Meziad este reamenajată. De atunci avem un traseu mult mai ușor accesibil fiind și electrificată”, a explicat ghidul Peșterii Meziad, Dalina Mihoc.

Peştera are aproape doi kilometrii de galerie accesibilă publicului, în forma cifrei opt.

„Am vizitat peștera Ursului acum suntem la Meziad și urmează când plecăm de aici peștera cristalelor. (Căutăm n.red) răcoare, frumuseţe, peisaj”, a spus un turist,

Turiştii care vin la peştera Meziad găsesc acolo forme calcaroase impresionante si 3.000 de lilieci din 12 specii care și-au găsit adăpostul în interiorul peșterii. Mai mult, peștera este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Înăuntru au fost descoperite urme de la omul preistoric. De asemenea, în Peștera Meziad au locuit oameni chiar din epoca neolitică.

A fost o experiență unică pentru mine pentru prima dată să vizitez o peșteră. Am avut tot 38 de grade am suferit de căldură și căutam să întâlnesc așa răcoare!”, a spus un turist.

Foarte frumos, pentru prima dată am venit aici, poate ne-ar plăcea mai mult să fie mai luminată, dar am înțeles că din cauza liliecilor trebuie protejat și conservat să nu expunem prea mult! Răcoare suficientă undeva la 7 grade!”, a spus un alt turist.

Prețul unui bilet este de 10 lei pentru copii și 15 pentru adulți. Grupurile mai mari de 10 persoane primesc reduceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri