Universitatea din Osaka este interesată de proiectul centrului pentru optică de mare putere care se va construi la Măgurele

Data publicării:
cseke attila si ambasadorul japoniei la conferinta de presa
Universitatea din Osaka este interesată de proiectul centrului pentru optică de mare putere care se va construi la Măgurele. FOTO: Facebook Ministerul Dezvoltarii

Universitatea din Osaka, Japonia, este interesată de proiectul centrului pentru optică de mare putere care se va construi la Institutul de Cercetare de la Măgurele. Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de lasere de mare putere din România și din lume, informează, joi, Ministerul Dezvoltării.

Amplasamentul din cadrul IFIN-HH, unde se va construi un centru pentru optică de mare putere, a fost vizitat de Sebastian Ioan Burduja, ministrul cercetării, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, Sorin Costreie, consilier de stat și reprezentantul Guvernului României pentru proiectul ELI-NP, împreună cu Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, și Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia.

Obiectivul de investiții a fost propus de IFIN-HH la începutul anului și se va realiza cu fonduri guvernamentale, asigurate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.

"Unul dintre potențialii colaboratori din acest proiect, Okamoto Optics, este unul dintre cei mai prestigioși producători și furnizori de componente optice de mari dimensiuni pentru laserele de mare putere din toată lumea", precizează Ministerul Dezvoltării.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de lasere de mare putere din România și din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri și durată de producție reduse, vor permite mărirea numărului și potențialului științific și aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

Potrivit sursei citate, pentru realizarea acestor activități, se dorește colaborarea cu centre universitare și companii specializate în dezvoltarea soluțiilor în  domeniul laserelor de mare putere și pentru punerea lor în practică.

"Din sfera academică, pentru acest proiect și-a manifestat interesul Universitatea din Osaka - Japonia, care a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserelor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere - Institute of Laser Engineering, cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare", a menționat Ministerul Dezvoltării.

"Este o investiție etalon pentru IFIN-HH, pentru ELI, pentru România și pentru Europa. Parteneriatul cu Japonia va da acestui centru componenta strategică de care are nevoie pentru a deveni un proiect scalabil, care să ne pună pe harta marilor jucători în domeniu. Felicitări întregii echipe pentru efort", a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.

Investiția va aduce o tehnologie de vârf în România, a adăugat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

"Vom crea infrastructura necesară fabricării autohtone a unor componente care sunt acum importate de România din Japonia. Ulterior, România poate deveni furnizor al acestor componente și pentru alte țări. Împreună cu partenerii japonezi, putem crea, totodată, noi posibilități pentru cercetare. Ministerul Dezvoltării dispune de instrumentele și experiența necesare construcției acestui centru etalon de cercetare", a spus Cseke Attila.

"Proiectul centrului pentru optică de mare putere de la Măgurele este unul strategic, din mai multe motive: colaborarea cu Japonia, înalta tehnologie care se va dezvolta aici, dar și pentru că ELI este cel mai important proiect de cercetare din România. În plus, faptul că ne gândim deja la viitoare proiecte, deși cel în derulare nu a fost încă finalizat, confirmă gândirea strategică pe care Guvernul și cercetătorii din IFIN-HH o au", a afirmat Sorin Costreie, consilier de stat și reprezentantul Guvernului României pentru proiectul ELI-NP.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri